Тези тухли са като Lego, но за реални сгради

0
Демо тухли на Kite Bricks
Снимка/Kite Bricks

Компанията Kite Bricks ще се опита да промени строителния бизнес със своите нестандартни тухли.

Kite Bricks е разработила „умни тухли” (S-Bricks), направени от високоякостен цимент, които могат да бъдат използвани за бързо и ефективно строене на сгради по енергийно-ефективен начин.

Тухлите много приличат на конструктора Lego – имат различни форми за различни цели и могат лесно да се съединяват една с друга посредством жлебове и издатини. Специално слепващо вещество премахва нуждата от цимент. Тухлите могат да бъдат доставяни на строителните площадки като комплект с врати и прозорци, позволявайки сградите да се построят с минимални строителни отпадъци и труд. Метални прътове могат да бъдат поставени през специални канали в тухлите, за да осигурят същата поддръжка както традиционно армирания цимент.

Отвори в тухлите дават възможност за по-лесно прокарване на водопроводната и електрическата инсталация. Същите отвори осигуряват и по-добра изолация, което означава, че сградите, построени с тези тухли, ще имат по-нисък разход на енергия за отопление и охлаждане.

Тухлите могат да бъдат използвани за строенето на етажи, стени и тавани. Според компанията използването им при строеж на средно статистическа 5 етажна сграда ще доведе до икономия на енергия около 30% в сравнение с традиционните строителни методи. Kite Bricks също твърдят, че използването на тухлите им може да намали разходите за строителство до 50 процента.

Една от основните цели на създателя на Kite Bricks, Рони Зохар, е да улесни възможно най-много строенето с тези тухли. [pull_quote_center]Бих искал хората в Африка и други места по света да могат да строят с нашите тухли и с тях да си направят термоизолирана къща за същите пари, които биха похарчили за ламарини.[/pull_quote_center]

Засега „умните тухли” са само прототип. Бъдещи планове може да включват представянето на робот-конструктор (както е показано във видеото по-долу), който може да „сглобява” сгради като използва тухлите.