С тази реактивна раница ще бягате по-бързо без да се изморявате

0
Бягане с реактивна раница
Снимка/ASU

Студент от Университета на щата Аризона изобрети реактивна раница, която помага на бегачите да бягат по-бързо с по-малко усилия.

Пробягването на километър за 2 минути и половина е сериозно предизвикателство и не всеки може да го направи. За да избяга това разстояние за толкова време, бегачът трябва да поддържа средна скорост от 24 км/ч, което изисква сериозна сила и издръжливост.

С това предизвикателство се е заел студентът Джейсън Керестес от Университета на щата Аризона. Неговият проект 4ММ дава скоростта, от която се нуждаят бегачите, за да поддържат 24 км/ч, като закрепят на гърба си реактивна раница за допълнителен тласък. Устройството се състои от две реактивни дюзи, които се захранват от литиево-йонни батерии. Раницата тежи 5 килограма.

Двойните дюзи на реактивната раница генерират постоянен тласък, който помага на бегачите да тичат по-бързо отколкото могат самостоятелно, докато в същото време изразходват по-малко енергия.

Проектът 4MM е все още в тестова фаза, но първоначалните резултати са обещаващи. При един от тестовете субектът е пробягал една миля (1,61 километра) за 5 минути и 20 секунди, а с помощта на 4MM е пробягал същото разстояние за 5 минути и 2 секунди (това е подобрение с 5,625%). С реактивната раница същият субект е пробягал 200 метров спринт с 10-12% по-бързо, т.е. с цели 3 секунди, въпреки тежестта й.