Създадоха нов, по-здрав материал за 3D принтиране

0
Нов материал за 3D принтиране
Снимка/Джули Ръсел/LLNL

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Lawrence Livemore създадоха нов клас материали със същата плътност като аерогеловете, но 10 000 пъти по-здрави. Тези метаматериали могат да издържат на тежест до 160 000 пъти колкото теглото си. Това ги прави идеални за създаване на приложения, които трябва да носят на голям товар и да са издръжливи.

За да направи материала, екипът учени създава микроскопична решетъчна отливка, която след това се покрива с метал с дебелина от 200 до 500 нанометра. След като се премахне решетъчната отливка, остава ултра лек материал с високо съотношение на здравина към тегло. Същият процес може да бъде приложен и при полимери и керамика. Така създаденият метаматериал е 100 пъти по-здрав от досегашните познати аерогелове. Тази здравина го прави идеален за използване в самолетостроенето.

[pull_quote_center]Ключът към високата якост е, че всички микро структурни елементи в този материал са създадени да не се поддават при добавяне на тежест[/pull_quote_center]казва инженерът от LLNL Ксиаою Женг.

Екипът от учени е създал материалите със стереолитографичен принтер (SLA), който използва лазер за създаване на 3D форми. Стереолитографичните принтери, направени за домашно потребление, все още не са достатъчно точни за създаване на материали, защото тяхната структура трябва да бъде перфектно изработена на микроскопично ниво.