Синът на Джеймс Дайсън създаде LED осветление с живот 40 години

0
LED осветление на Джейк Дайсън
Снимка/Джейк Дайсън

Обикновено електрическите крушки с нажежаема жичка имат срок на експлоатационна годност от около 2 000 часа. При светене с пълна яркост по 12 часа на ден това прави общо половин година живот. Флуоресцентните лампи са малко по-добре – издържат около 10 000 часа. Светодиодите (LED) имат най-голяма издръжливост – около 50 000, но Джейк Дайсън (синът на сър Джеймс Дасйсън) е открил начин да ги направи още по-добри.

След години работа Дайсън успява да създаде лампа, която може да свети най-малко 180 000 часа, което се равнява на цели 40 години светене на пълна яркост по 12 часа на ден. Крушката свети толкова дълго, че все още са нямали достатъчно време да определят максималната й издръжливост.

Названието на крушката – “Ariel” – идва от сателита Ariel 1. Това е първият британски сателит, изстрелян в Космоса през 1962 г. Крушката ползва технология на охлаждане посредством охладителни тръби, която е била първоначално разработена, за да отвежда топлината от микропроцесорите на сателита и да му помага да поддържа постоянна работна температура в космическото пространство. В LED крушката на Дайсън тази технология позволява на устройството да функционира на по-ниска температура и следователно да консумира по-малко енергия.

Повечето производители на LED светлини не се притесняват за топлинната енергия, произведена от крушките. Но Дайсън осъзнава, че излишната топлина, генерирана от светодиодите, дори да не е достатъчна да създаде опасност от пожар, постепенно ограничава производителността и продължителността на живота на крушката. За да отстрани проблема, Ariel съдържа шест охладителни тръби и няколко перки, които работят заедно за бързо отстраняване на топлината от сърцевината на лампата. Тази охлаждаща система е ключова за дългия живот на крушката.

Тъй като животът на крушката Ariel е десетки години, Дайсън е направил така, че тя да бъде актуална и за в бъдеще. Крушката е оборудвана със ZigBee (протокол и радио стандарт за безжична комуникация между устройства), така че ще можете да следите и да настройвате консумацията й на енергия дистанционно чрез смартфон или таблет.

Все още няма информация за това кога Ariel ще бъде в продажба и на каква цена. Можете да видите повече за крушката във видеото по-долу и в уебсайта на Джейк Дайсън.