Микроскоп достъпен за всички по света

0
Foldscope - микроскоп под един долар
Снимка/Брайън Клътч

Представете си свят, в който всички деца притежават микроскоп. Нова, иновативна идея за сгъване и сглобяване на микроскоп от един лист хартия може да допринесе за сбъдването на тази мечта.

Микроскопът Foldcsope, създаден от инженери на Станфордския университет, се състои от скелет от сгъната хартия, който държи лещи и LED в синхрон. Когато човек се взира в микроскопа, той мести хартията, за да настрои лещата и да смени фокуса. Простото устройство може да уголеми обектите до впечатляващите 2 000 пъти.

Първоначалната идея за Foldscope на водещия разработчик Ману Пракаш е да бъде използван като евтин начин за диагностициране на болести в развиващите се страни. Но скоро след това Manu е осъзнал, че микроскопът може да помогне също за вдъхновяване на ново поколение учени.

[pull_quote_center]Научаваш се да оценяваш микроскопичния космос, като го изследваш сам,[/pull_quote_center]казва той.

Снимка/Ману Пракаш
Снимка/Ману Пракаш

Повече от 11 000 хора – от 6 годишни до Нобелови лауреати – от 130 страни са кандидатствали да бъдат доброволци да сглобят собствен микроскоп и да го използват за изследователски проекти по време на бета теста. Те планират да изучават паразити по пчелите, да идентифицират „микро-фосили” с размер на песъчинка и др.

С бета теста на Foldscope Пракаш се надява да вдъхнови хората да направят собствени проучвания.

[pull_quote_center]Според мен всяка книга по биология трябва да съдържа Foldscope като последна страница. Защото не предоставяш само знание, а и инструментите за придобиване на това знание,[/pull_quote_center]казва той.

Микроскопът има още плюсове: преносим е – може да се побере в джоба ви и тежи по-малко от един молив; евтин е – при поръчка на по-голям обем цената е 57 щатски цента (около 0,88 лева), а лещите струват 40 цента (около 0,62 лева); издръжлив е – няма да се повреди, ако стъпите на него или го пуснете от третия етаж.

Сглобяването на Foldscope отнема не повече от 10 минути за пълни лаици, а напредналите могат да го сглобят за няколко минути. За повече информация може да посетите описанието на проекта: PLOS ONE paper или да гледате видеото по-долу.