Крайпътни лазери ще засичат пияни шофьори

0
Крайпътен лазер
Снимка/ Ярослав Млинчак

За да намалят броя на шофьорите, сядащи зад волана след консумация на алкохол, учени решиха да използват високо технологично решение, създавайки лазер, който от дистанция засича алкохолните изпарения в движеща се кола. След като лазерът е насочен през движеща се кола, огледало, разположено от другата страна на пътя, отразява лъча към детектор, който може да долови малки концентрации на алкохол.

В публикувано изследване учени са открили, че могат да засекат алкохол в дъха на човек с концентрация на алкохола в кръвта над 0,1 промила. Има няколко допускания, които влизат в калкулацията, но учените предполагат, че технологията може дори да е по-точна, тъй като температурата на човешкия бял дроб е по-висока от устройството, което са използвали при опитите. Така дъхът може да съдържа повече алкохол, отколкото този, моделиран в лабораторни условия.

Учените признават, че устройството може да бъде объркано при наличие на други пътници, които са консумирали алкохол, от разлят алкохол в колата, отворени прозорци или климатик.