Как може да се крием като октопод

Учени създадоха материал, който пресъздава способността на главоногите бързо да променят цвета и текстурата си.

0
Еластомер имитиращ свойството на октопод за камуфлаж
Снимка/ Мелани Гоник/MIT

Главоногите, които включват октоподи, калмари и сепии, са сред най-добрите камуфлажни артисти с тяхната способност да променят и цвета и текстурата на своята кожа в рамките на секунди, за да се слеят със заобикалящата ги среда – способност, която инженерите отдавна се опитват да копират в синтетични материали. В момента екип от учени е по-близо от когато и да е било до успех да копира тази способност, като създаде гъвкав материал, който може да променя цвета си и текстурата си едновременно чрез дистанционно управление.

Резултатите от експеримента са публикувани в журнала Nature Communications от екипа, воден от Ксуанхе Чжао, асистент преподавател по механично инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT) и Стивън Крейг, преподавател по химия в университета Дюк.

Създаденият материал е основно слой електроактивен еластомер, който може доста лесно да се пригоди към стандартните производствени процеси и да използва налични материали. Багрилни вещества са вградени в полимер и когато се приложи волтаж, полимерът се набръчква. Може веднага да стане флуоресцентно червен, например, или да се покрие с неравности.

В момента сегашната версия може да възпроизвежда ограничена гама от цветове, но няма причина палитрата от цветове да не бъде увеличена в бъдеще, казва Крейг.

Главоногите постигат своите впечатляващи промени на цвета, използвайки мускули, които променят формите на малки пигментни алвеоли, разположени в кожата — например мускулите се свиват, за да променят едно едва забележимо кръгло петно цвят в голяма, плоска форма, която е видимо забележима.

Новият синтетичен материал е форма на еластомера – гъвкав, разтеглив полимер. [pull_quote_center]Той променя флуоресцентността и текстурата си едновременно в отговор на промяна в подадения волтаж ,[/pull_quote_center] казва Киминг Уанг, постдокторант в Масачузетски технологичен институт и водещ автор на проучването.

Материалът може да бъде използван за военни разработки за камуфлаж, но също може да се използва за разработването на големи гъвкави екрани.