Илън Мъск разкри SpaceX 2.0

0
SpaceX Dragon V2
Снимка/SpaceX

На специално събитие в Хоторн, Калифорния, създателят на компанията SpaceX, Илън Мъск, представи Dragon V2 – ново поколение космически капсули, които са подобрена версия на космическия апарат Dragon.

С капсули Dragon досега са извършени четири полета до Международната космическа станция за доставка на храна и оборудване. За разлика от Dragon, новото поколение капсули ще могат да транспортират и хора, както и да бъдат ползвани многократно.

Капсулата Dragon V2 е направена така, че да може да побере седем човека и повече товар в сравнение с предишното поколение капсули. Dragon V2 ще може да се приземи вертикално на повърхността „с точността на хеликоптер” според Илън Мъск.

С новия кораб от SpaceX дават решение на един от най-големите проблеми на полетите извън орбитата на Земята в днешно време, а именно възможността корабът да се използва отново. Dragon V2 може да излети отново същия ден, след презареждане. Капсулата се очаква да извършва до 10 полета преди да има нужда от поправка, след което ще трябва да бъде поправен термощита. След това може да издържи още 10 полета преди има нужда от нова поправка.

Надеждата е един ден Dragon V2 да бъде връзка между Земята и Международната космическа станция на космонавтите и техния товар, а защо не и с останалата част от безкрайния Космос.

Според Илън Мъск Dragon V2 ще потегли на първото извън земно пътешествие с хора в края на 2016 г. Дотогава капсулата и двигателите трябва да преминат още тестове.