Започна строежа на най-мощния телескоп на планетата

0
тридесет-метровия телескоп
Снимка/TMT Observatory Corporation

След години планиране строенето на тридесет-метровия телескоп Thirty Meter Telescope (TMT) започна в Хаваи. Този огромен телескоп от следващо поколение ще предостави на астрономите несравнима сила – резолюция около 10 пъти по-голяма от резолюцията на телескопа Hubble – за да изследват детайлите на вселената от Земята. Построяването на телескопа, разположен на върха на хавайския вулкан Мауна Кеа, ще струва 1,4 милиарда щатски долара.

Както става ясно от името на телескопа, той ще има обща отразяваща площ с диаметър 30 метра. Ще се състои от 492 малки шестоъгълни огледала, които са част от новата „адаптивна оптична” система на телескопа. Това може да е най-важната иновация на TMT, защото може да спести на човечеството изстрелването на скъпи телескопи в Космоса.

Адаптивната оптика, работеща в TMT, е базирана на технология въведена за пръв път в телескопите-близнаци Keck, които също са разположени близо до върха на Мауна Кеа. ТМТ ще може да прави фини настройки на фокуса си, като взема предвид замъгляващия ефект на плътната и облачна атмосфера на Земята. Това е и причината, поради която телескопи като Hubble (и предстоящия телескоп на James Webb) са позиционирани в Космоса, където земната атмосфера не може да възпрепятства изгледа ни към Вселената.

Системата с адаптивни оптики на TMT използва двойка деформиращи се огледала за коригиране на атмосферни замъглявания.

Снимка/TMT Observatory Corporation
Снимка/TMT Observatory Corporation

Телескопът ще бъде оборудван с показания на горната снимка лазер (който е мощна изкуствена пътеводна звезда), тъй като се нуждае от контрол, за да намери правилната корекция.

TMT ще даде на астрономите достатъчно силен инструмент, за да извършват дългосрочни проучвния на тъмната материя, свръхмасивни черни дупки и огромни формации. Може също да помогне за намиране на екзопланети във Вселената, докато не се появят по-специализираните инструменти на телескопа James Webb.

Проектът за телексопа стартира през 2009 г. Партньори в проекта са университети и институции от САЩ, Канада, Китай, Япония и Индия.

Разбира се, TMT не е единствен в областта на големите телескопи. Два проекта за телескопи в чилийските Анди, които ще имат повърхности за събиране на светлина съответно 24 метра и 39 метра, вече са в процес на планиране. Всеки един от трите проекта за големи телескопи се очаква да има различни приложения в зависимост от инструментариума си. Това следващо поколение телескопи е създадено да изследва най-важните въпроси на Вселената, така че определено има място и за трите.