Електрическа бариера ще отблъсква акулите

0
Акула и сърфист

Във водите на малък залив в Кейп Таун се провежда експеримент с електрическа бариера, който цели да използва свръх-чувствителността на акулата, за да пази от тях плувците и сърфистите, без да навреди както на акулите, така и на заобикалящата аквакултура.

Технологията е разработена от южноафриканските експерти, които са изобретили Shark POD (Protective Oceanic Device) – преносимо електронно устройство, което излъчва електромагнитно поле и се използва за отблъскване на акулите – за сърфисти и гмуркачи, и може да бъде приложена в световен мащаб, ако се окаже успешна.

Shark POD и изследвания в продължение на години са доказали, че акулите ще се върнат обратно, когато се натъкнат на електрически поток. Това от своя страна е дало тласък за провеждане на експеримента в много по-голям мащаб. В момента кабел с дължина 100 метра, който ще емитира нискочестотно електрическо поле, се монтира на морското дъно на плажа Гленкерн и ще остане там в продължение на пет месеца.

[pull_quote_center]При успех това ще послужи като основа за разработване на бариерна система, която да защитава плуващите хора, без да убива или наранява акулите или други морски животни[/pull_quote_center]казва организацията KwaZulu-Natal Sharks Board, която е разработила защитното устройство против акули.

Що се отнася до хората, при допир до електрод могат да усетят щипене, но без вредно въздействие върху здравето им.