Евтин надуваем кувьоз спечели наградата James Dyson

Изобретателят иска да разпространи кувьоза в развиващите се страни, където често липсват подходящи грижи за недоносените бебета.

0
Евтин надуваем кувьоз MOM
Снимка/Mom Incubators

Английският изобретател Джеймс Робъртс спечели международната награда на конкурса „Джеймс Дайсън” тази година с прототип на евтин, надуваем инкубатор за недоносени бебета. Докато стандартните кувьози в болниците струват повече от 40 000 щатски долара, прототипът на Робъртс, наречен MOM, ще струва само 400 долара, като в сумата се включват разходите за доставка и тестване. Робъртс ще получи наградата в размер на 45 000 долара, които ще използва, за да продължи работата си върху проекта.

Робъртс се вдъхновява да създаде кувьоза, след като гледа документално предаване за високата смъртност сред преждевременно родените бебета в бежанските лагери.

МОМ може да се разглоби на части, които се побират в стандартните кутии с провизии, изпращани в бежанските лагери. Всяка една част може да се замени, ако се счупи или дефектира. Инкубаторът се нуждае от малко количество енергия и дори може да работи с енергията, доставена от акумулатор на кола. Устройството е снабдено с батерия, която издържа до 24 часа. Има екран, който показва температурата и влажността в кувьоза, а аларма сигнализира при отклонение от желаната температура.

Кувьозът може да бъде надут и спаднат от всеки, без да са необходими допълнителни устройства. Самият надуваем материал не е скъп, осигурява добра изолация, лесен е за почистване и дезинфекция и е прозрачен, което дава възможност на грижещите се да наблюдават бебето в кувьоза.

Неправилната грижа след раждане е честа причина за смъртността сред бебетата в бежанските лагери. В момента 15 милиона бежанци живеят в лагери по света. Приблизително 150 000 бебета ще се родят в тези лагери. От тях 27 500 ще умрат поради липсата на кувьози, пише в уеб страницата на МОМ.

Евтин и подходящ кувьоз като MOM може да спаси хиляди животи на година. Робъртс се надява инкубаторът да бъде готов за употреба през 2017 г.