В търсене на Механизма на Антикитера с Exosuit

0
Exosuit
Снимка/Nuytco Research

Създаден да помогне при изследванията на фауната и флората в дълбоките води, най-напредналият костюм за гмуркане Exosuit скоро ще бъде използван и за търсене на повече информация за Механизма от Антикитера, определян като най-стария компютър на света.

Exosuit се причислява към водолазните скафандри (т.нар. тежки водолази), които служат за спускане под водата при работа на по-големи дълбочини, където налягането ще нарани непредпазени водолази.

Exosuit е създаден от компанията Nuytco Research като подобрена версия на Newtsuit. Exosuit има въртящи се свръзки като Newtsuit, което позволява на водолаза да се движи свободно. Новият модел е изработен от алуминиева сплав и тежи от 227 кг до 272 кг в зависимост от конфигурацията, което е със 113-159 кг по-малко от Newsuit, и може да бъде използван на дълбочина до 305 метра. Две системи снабдяват водолаза с кислород до 50 часа. За движението помагат четири мотора, всеки с мощност 1,6 конски сили, докато при предишния модел са два мотора с по 2,25 конски сили. Системата за контрол и оборудването за записване също са подобрени при Exosuit. За връзка се използва Gigabit Ethernet през оптичен кабел, свързан към камера с висока резолюция. Така хората на повърхността могат да видят директно какво се случва, след като водолазът се гмурне. Скафандърът е свързан с повърхността чрез основен кабел, който поддържа оптичния кабел за свързване и захранващия кабел, който задвижва хоризонталните и вертикалните мотори.

Първото тестово потапяне с Exosuit вече беше извършено в изкуствен водоем. Водолазният скафандър e тестван като инструмент през юли, където съдейства на Стивън Барлоу в научната експедиция Bluewater Expedition. Ако всичко върви добре, скафандърът отново ще бъде потопен през септември в търсене на Механизма от Антикитера.