Вижте как NASA пренася данни към Земята чрез лазерен лъч

0
NASA OPALS
Снимка/OPALS

Да уцели дадена точка от 420 километра разстояние с лазерен лъч, докато се движи с 28 000 километра в час не е нещо, което обикновеният човек може да направи, но за NASA това е поредният ден в Космоса.

За да могат да тестват възможността за изпращане на данни чрез оптични комуникации от Космоса до Земята, от NASA създадоха комуникационен инструмент – лазерния предавател Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS). С помощта на OPALS американската космическа агенция успешно изпрати видеоклип от международна космическа станция към станция на Земята.

Повечето от съществуващите мисии в т. нар. дълбок космос изпращат обратно данни към Земята със скорост от 200 до 400 Kb за секунда. NASA изпрати видеото, с дължина 37 секунди и големина 175 Mb, за 3,5 секунди, което прави скорост от 50 Mb за секунда.

Информацията, изпратена чрез оптични комуникации (т.нар. lasercomm), ще достига по-бързо до учените, отколкото данните, изпратени чрез традиционните радио съобщения. Това ще е важна крачка за подобряване на научния инструментариум, тъй като ще може да се пренася по-детайлна и по-голяма като обем информация за по-кратко време.

[pull_quote_center]Събираме огромно количество информация в космоса и трябва да изпратим всичко на Земята[/pull_quote_center] казва Мат Абрамсън, мениджър на проекта OPALS, реализиран от лабораторията Jet Propulsion Laboratory в Пасадина, Калифорния. [pull_quote_center]Това е алтернатива, която е много по-бърза от традиционните радио вълни, които използваме за изпращане на информация към Земята.[/pull_quote_center]

Бъдещите мисии с оптични комуникационни системи трябва да достигнат скорост 1 Gb за секунда.

[pull_quote_center]Невероятно е да видиш този лъч светлина, идващ от малък предавател на космическата станция[/pull_quote_center] обяснява Абрамсън. [pull_quote_center]Очакваме да експериментираме с OPALS през следващите месеци с надежда нашите открития да доведат до възможности за оптична комуникация при бъдещи изследователски мисии в дълбокия Космос.[/pull_quote_center]