Вертикалният космически кораб SeaOrbiter ще плава в океана

Вертикалната структура на SeaOrbiter ще даде възможност на учените да изследват по-добре океана.

0
SeaOrbiter на Жак Рожери
Снимка/Жак Рожери

Учените знаят повече за повърхността на Луната и Марс, отколкото за морските и океански дълбини на Земята. За да промени тази ситуация, френският архитект Жак Рожери проектира лаборатория, плаваща в океана.

Рожери вижда своя кораб, SeaOrbiter, като космически кораб, който плава в океана, оборудван с подводници и екип от водолази, които изследват и анализират океанската среда.

[pull_quote_center]Ако искаме да разберем океана по-добре, ни трябва генерална смяна на парадигмата в изследването[/pull_quote_center]казва Рожери.

Цената от 48 милиона щатски долара е най-големият минус на проекта SeaOrbiter. Но благодарение на френската платформа за групово финансиране KissKissBankBank, Рожери и екипът му успяха да съберат 475 000 долара, за да започнат конструкцията на Окото на кораба по-късно през годината. Ако успеят да убедят богати спонсори да финансират целия проект, те се надяват да завършат кораба до края на 2016 г.

1. Окото: От тук учените могат да следят миграцията на птиците и морския живот и да ръководят дългосрочни метеорологични изследвания.

2. Работа на повърхността: пилотите ще контролират дистанционно управляваните превозни средства на кораба над водолинията. Откритата площ ще служи като плацдарм за гмуркания от повърхността. Стая за декомпресия ще улесни прехода за членове на екипажа, живеещи в подводните каюти. Соларни панели и вятърни турбини могат да захранват кораба с електричество.

3. Водна Лаборатория: Всяка година морските биолози откриват около 2 000 нови морски видове – число, което SeaOrbiter цели да увеличи. Водната лаборатория, изпълнена с вани, ще даде възможност на изследователите да извършват експерименти и да транспортират определени морски създания до по-добре оборудвани изследователски центрове, базирани на сушата.

4. Гараж: Подводният хангар ще побира двуместна подводница, две дистанционно управлявани превозни средства и дрон, който може да се потапя на дълбочина до 6 000 метра. Надеждата е с тези превозни средства в дълбините на океана да се открият не само нови видове организми, но и планктон, бактерии и вируси, които могат да помогнат при лечението на някои болести.

5. Център за данни: Комуникационният център Немо (кръстен на героя на Жул Верн от научнофантастичния роман „Двадесет хиляди левги под водата”) ще е връзката с останалия свят, като студио за излъчване на живо.

6. Подводни жилища: Шест члена на екипажа ще живеят в зона под налягане под водата, което ще им позволи да се потапят цял ден до 100 метра дълбочина. Животът в такава среда ще даде възможност водолазите да извършват експерименти по-ефективно, отколкото биолози, гмуркащи се от сушата, и да не се спират за декомпресия при връщане към кораба. Тези помещения могат да бъдат използвани също от астронавти като симулатори за тестове и за психологически изследвания на дългия престой в затворени помещения за бъдещи пътувания в Космоса.