Бъдещите 3D лазерни екрани ще заменят пиксела с триксел

0
3D лазерни екрани с триксел
Снимка/Виенски технически университет

Нови 3D екрани ще използват лазери, за да създадат огромни изображения за електронни билбордове, спортни събития и концерти, казват инженери. Изображението ще бъде видимо от всеки, без да се налага използване на 3D очила.

Илюзията за 3D идва от това как нашите две очи виждат два леко различни изгледа на заобикалящия ни свят, защото са разделени на около 6,4 сантиметра разстояние едно от друго. Мозъкът съединява тези изображения в 3D модел на околния свят.

Докато 2D екраните показват само една плоска картина, 3D дисплеите представят различно изображение на всяко око. Днешните 3D филми и телевизионни предавания показват на всяко око различни изображения, като използват поляризирани очила или очила, които са координирани с телевизора, за да затворят едното око след това другото.

Наскоро инженери разработиха 3D екрани, използващи дисплеи, чиито пиксели излъчват светлина в специфични посоки, за разлика от пикселите на традиционните 2D дисплеи, които излъчват светлината във всички посоки. Тези 3D екрани, наречени автостереоскопични екрани, могат да прожектират различно изображение на всяко око на зрителя.

Сега инженери в Австрия са разработили автостереоскопичен дисплей, базиран на лазери, който евентуално може да има по-голяма резолюция и яркост и може да доведе до появата на огромни екрани, които да прожектират 3D картини на открито.

Прототипът, разработен от учени и инженери от стартъпа TriLite Technologies от Неутал, Австрия, и Виенски технически университет, е направен от три на пет решетка от 3D пиксели, или „триксели”. Всеки триксел е се състои от три лазерни диода, микроскопична леща и въртящо се МЕМS (микроелектромеханични системи) огледало. Огледалата отклоняват лазерните лъчи така, че зрителите виждат различни картини в техните леви и десни очи. Всеки триксел е малко по-малък от 1 кубичен сантиметър по размер.

[pull_quote_center]Има нещо вълшебно в това, докато се разхождаш, да виждаш напълно различни модели на един и същ екран в зависимост от посоката, в която гледаш,[/pull_quote_center]казва Джьорг Райтерер, електрически инженер в Trilite Technologies и докторант във Виенски технически университет.

Пикселите в предишните големи автостереоскопични дисплеи могат само да излъчват светлина към някоя от зоните пред тези дисплеи, което ограничава резолюцията и яркостта на 3D картините, видими в коя да е от тези зони. Противно на това, трикселите изпращат светлина във всички наблюдателни зони, което потенциално води до по-голяма резолюция и ги прави достатъчно ярки, за да бъдат видими и на слънчева светлина. В допълнение, вместо сравнително ограничения брой наблюдателни зони при другите автостереоскопични екрани, новата система може теоретично да има хиляди такива зони, казва Райтер.

Едно от възможните опасения е, че лазерите могат да навредят на зрението. Но според Рактер лазерите в техния прототипен дисплей сканират напред-назад толкова бързо, че дадена точка, в която светят, получава относително малко светлинна енергия – количеството е сравнимо с това, излъчвано от LED екраните на площада Таймс Скуеър в Ню Йорк.

В този първи прототип виенският екип е използвал само червени лазерни диоди, заради ограничената наличност на зелени и сини лазерни устройства. В момента работят върху втори прототип екрани, които да показват пълна гама цветови изображения, като използват триксели, всеки от които има червен, син и зелен лазерен диод. Според Райтер изграждането на дисплей с много триксели не би представлявало проблем. TriLite планира да завърши втория прототип към средата на годината, като масовото производство е насрочено за 2016 г.

Инженерите са описали своите открития в ноемврийския брой на журнала Optics Express и представиха първия си прототип на конференцията Photonics West в Сан Франциско.