Телескопът NuStar на NASA откри най-яркия пулсар

0
M82 X-2 пулсар
Снимка/NASA/JPL-Caltech

Астрономи засякоха най-ярката неутронна звезда (пулсар), откривана досега, с помощта на телескопа NuStar на NASA. Обектът, наречен M82 X-2, е открит при наблюдение на супернова в региона от астрономите. В дългосрочен план откритието може да помогне да разберем как черните дупки растат.

Пулсарът, разположен на 12 милиона светлинни години от Земята в галактиката Messier 82 (M82), представлява останка от звезда. Докато масата му е почти еднаква с тази на Слънцето, яркостта е 10 милиона пъти по-голяма.

Откритието ще помогне на астрономите да разберат по-добре ултраярките рентгенови източници (ULX). Черните дупки пулсират както неутронните звезди. Способността на NuSTAR да измери пулса на мъртва звезда е ключът към успеха на това откритие.

ULX са интензивни рентгенови лъчи, за които се считаше, че произлизат от черни дупки със средни размери в процеса на поглъщане на съпътстващи звезди. Наблюденията на NuSTAR доказват, че не винаги ULX се произвеждат от черни дупки, а могат да се произвеждат и от неутронни звезди.

След като екипът астрономи е изследвал пулсирането в данните и е определил, че ULX не са емитирани от черна дупка, е поискал помощ от рентгеновата космическа обсерватория Chandra на NASA и сателита Swift, за да потвърдят, че източникът е неутронна звезда.

Снимка/NASA,STScI,AURA
Снимка/NASA,STScI,AURA

На този етап астрономите не са сигурни защо енергията излъчвана от пулсара е толкова висока, но се смята, че вероятно неутронната звезда привлича материя от съседните звезди. Като абсорбира повече материя от съседните звезди, температурата й нараства и тя излъчва повече и повече рентгенови лъчи. Това поражда повече въпроси отколкото отговори, като теоретиците не са сигурни как пулсарът може да абсорбира заобикалящата го материя с такова изключително темпо.

Изследванията на ULX са все още в ранен етап и не е ясно дали ще бъдат открити повече пулсари, излъчващи рентгенови лъчи, или M82 X-2 е изключение от правилото. За да се разреши тази загадка, обсерваторията Chandra и телескопите NuSTAR и Swift трябва да изследват M82 X-2 и други източници на ULX.

Във видеото под текста може да видите анимация на неутронната звезда M82 X-2.