Свръхмасивна черна дупка е център на една от най-малките галактики във Вселената

0
Визуализцаия на черна дупка в галактиката M60-UCD1
Снимка/NASA

Астрономи откриха свръхмасивна черна дупка в центъра на най-малката галактика, използвайки нови изображения от телескопа Хъбъл. Черната дупка в центъра на галактиката-джудже е около четири пъти по-голяма от черната дупка, около която нашата галактика Млечен път се върти. Учудващото в случая е, че галактиката-джудже е 500 пъти по-малка от Млечния път.

Галактиката M60-UCD1 е с диаметър 300 светлинни години и се състои от 140 милиона звезди. За сравнение Млечният път е с диаметър 100 000 светлинни години и се състои от около 200 милиарда звезди. Според NASA, ако погледнете към нощното небе в галактиката-джудже, ще видите поне един милион звезди. Тук на Земята може да видите само няколко хиляди. Снимката горе ви дава идея как може да изглежда нощното небе, погледнато с телескоп от повърхността на планета в M60-UCD1.

Докато M60-UCD1 е много малка, черната дупка в центъра й е свръхмасивна. Според астрономите не е необикновено галактиките да имат свръхмасивни черни дупки в центъра си – те мислят че повечето галактики имат такава – но изненадата е, че галактика-джудже има такава дупка. Черната дупка в центъра на нашата галактика има маса от около четири милиона Слънца, или 0,01% от масата на цялата галактика. Черната дупка на M60-UCD1 има маса на 21 милиона Слънца, или около 15% от масата на галактиката.

[pull_quote_center]Това е доста учудващо, като се има предвид, че Млечният път е 500 пъти по-голям и повече от 1 000 пъти по-тежък от галактиката джудже,[/pull_quote_center]казва Анил Сет, водещият автор на новото проучване.

Единственото приемливо обяснение в момента е това, че галактиката-джудже е била галактика с десет милиарда звезди, но след сблъсък с друга галактика, М60, тя е привлякла повечето от звездите на M60-UCD1. М60 има собствена огромна свръхмасивна черна дупка с маса на около 4,5 милиарда Слънца. В дългосрочен план астрономите очакват M60 и M60-UCD1 да се слеят и когато това се случи, черните им дупки също ще се слеят.

[pull_quote_center]Не знаем за друг начин да се създаде толкова голяма черна дупка в толкова малък обект,[/pull_quote_center]казва Анил Сет.