Pepper е първият емоционален персонален робот в света

0
Pepper
Снимка/Aldebaran

Първият в света персонален робот, който може да разпознава човешки емоции, вече е факт. Хуманоидният робот, наречен Pepper, наскоро бе представен от японската технологична корпорация SoftBank.

Pepper може да разговаря с хората, да се адаптира към поведението им, да изразява емоции, да се шегува, да танцува, да изпълнява различни задачи. Роботът анализира жестове, изражения, интонация на гласа и реагира адекватно на тях благодарение на „емоционален двигател”, задвижван от система за изкуствен интелект, базирана на облачни технологии. Роботът ще изучава поведението на хората, за да подобрява способностите си и ще съхранява информацията в база данни в облака, правейки я достъпна за другите роботи като него.

[pull_quote_center]Хората описват другите като роботи, защото нямат емоции, нямат сърца. За първи път в човешката история, ние даваме на един робот сърце и емоции[/pull_quote_center] казва Масайоши Сон, изпълнителен директор на SoftBank.

Снимка/Aldebaran
Снимка/Aldebaran

Pepper е със симпатичен външен вид с човекоподобна форма и детски размери. Ръстът му е 120 см, а теглото му е 28 кг. На гърдите му е разположен сензорен дисплей като на таблет. Извършва естествено изглеждащи движения с ръцете си. Придвижва се с ролери. Захранва се от вградена батерия с издръжливост до 12 часа.

SoftBank разработва робота съвместно със своята френска дъщерна компания Aldebaran Robotics, специализирана в разработването на хуманоиди. Тайванският производител на компютърна техника и електроника Foxconn Technology ще произвежда Pepper.

[pull_quote_center]Искахме да създадем робот, който да носи радост на хората и да намалява усещането им за тъга[/pull_quote_center] казва Сон.

Pepper е създаден да забавлява хората, да създава положителни емоции и да им помага. С времето роботът ще може да се ползва като персонален помощник, асистент в магазин, да се грижи за възрастни хора, за деца и др. Pepper не разбира всичко, което му казват хората, но ще стане по-добър с времето, обяснява Сон, след като роботът не успява да отговори на един от въпросите, зададени му от публиката по време на презентацията. Засега Pepper може да говори на английски, френски и японски, но създателите му обещават, че скоро ще общува и на други езици.

SoftBank планира да пусне Pepper в продажба през февруари 2015 г. в Япония на цена около 198 000 японски йени (около 2 800 лева).

Роботът ще може да разширява способностите си с използване на приложения, разработени от трети страни. Създателите на робота планират през септември да пуснат пакет с инструменти на Aldebaran за разработване на приложения за инсталиране в робота.