Робот, играещ тенис на маса, представиха в Япония

0
Робот, играещ тенис на маса
Снимка/Omron

Японската компания Omron представи робот, който може да играе тенис на маса, на изложението CEATEC в Япония. Роботът не е създаден да се състезава с хората, а за дълги разигравания, като връща топката на удобно място за опонента.

Роботът, който е разработван в продължение на шест месеца, стои на три крака, висок е 2,7 метра и тежи 600 кг. Разработен е като част от технология на Omron за наблюдение и контрол, чиято цел е създаването на „обогатено общество, в което хора и машини са в хармония.”

За да удари топката, роботът следи нейната позиция, позицията на човека опонент и позицията на хилката на опонента преди да пресметне възможната траектория и скорост на топката. След това роботът пресмята удара нужен, за да върне топката на място, лесно за опонента да я удари, със същата скорост, с която е получена топката. Целият този процес отнема само част от секундата.

[pull_quote_center]Най-добрата характеристика на робота е, че има една обща цел с човека срещу себе си – да продължи играта на тенис на маса – и взема пресметнати решения за това как да се постигне тази обща цел[/pull_quote_center] обяснява компанията. [pull_quote_center]За да стане това реалност, е важно машината „да разбере” състоянието на човека и предприема действия за подпомагане на човека по начин, подходящ за него.[/pull_quote_center]

Така Omron показва как технологията за наблюдение и контрол може да бъде използвана от роботи, за да съдействат и помагат на хората.

Видеото по-долу представя въведение в програмата за робота на Omron и робота, докато играе тенис на маса.