Роботи-ръце са готови да ви помогнат

0
SRL роботи-ръце
Снимка/MIT d'Arbeloff Laboratory

Две групи изследователи от MIT представиха прототипи на роботи-ръце, разработени от тях, на международна конференция за роботика и автоматика в Хонг Конг. За разлика от протезите, които са създадени да заместват крайници, SRL (Supernumerary Robotic Limbs) са разработени, за да помагат на съществуващите ви ръце и крака.

Едната група изследователи представи прототип на SRL робот, монтиран върху раменете, който помага, когато вашите ръце са заети с нещо друго. Крайниците се движат самостоятелно. Трудното в случая е да накараш роботите-ръце да се движат, без да имаш директен контрол върху тях. SRL роботът следи движенията на ръцете ви, за да прецени как да се движи. Например ако си вдигнете ръцете на главата, роботите-ръце също ще се вдигнат, защото ще преценят, че се опитвате да държите нещо горе. Цялата система тежи 4,5 кг. В бъдеще SRL роботите ще могат да отварят врати, когато вашите ръце носят нещо.

Другият екип на MIT работи върху SRL, монтиран на кръста на носителя. Тъй като този проект се спонсорира от Boeing за остаряващите служители на компанията, механичните крайници са направени да служат както като ръце, така и като крака, за да помагат при строителството на самолети.