Новият робот на Toshiba може да говори чрез жестове

Toshiba разкри Аико Чихира - хуманоиден робот, който може да комуникира с жестомимичен език.

0
Роботът Аико Чихира използва жестомимичен език
Снимка/Toshiba

Следвайки стъпките на Хироши Ишигуро, Toshiba представи хуманоид на търговското изложение CEATEC. Роботът е разработен да може да разговаря на японски жестомимичен език, което изисква плавни и точни движения с ръцете и дланите.

Роботът е резултат от програма, разработена изцяло от компанията. Хуманоидът изглежда като японска жена с мигащи очи и „топла усмивка”. Човекоподобният му външен вид и възможността да имитира човешки изражения са благодарение на работата на aLab Inc. и Университета Осака, докато Технологичния институт Шибаура доставя задвижващи и сензорни технологии. Toshiba използва своя опит при производството на индустриални роботи, за да създаде специален алгоритъм за подобряване движението на 43 механизъма в ставите на робота.

Проектът все още е в ранен етап, в който роботът може да възпроизвежда само прости поздрави и фрази. Въпреки това целта на Toshiba е да достигнат такова ниво на развитие, че хуманоидът да е способен да се държи като рецепционист или хостеса на изложения през следващата година.

Toshiba има планове за въвеждане на технология за разпознаване на говора и речеви синтез за постигане на естествена комуникация. До 2020 г. компанията планира да представи робот, който да се грижи като болногледач или придружител за възрастни хора и за хора, страдащи от деменция.

Във видеото по-долу можете да видите колко е ефективно развитието на хуманоида в този ранен етап.