Летящ дрон може да бъде новият ви персонален барман

0
Yura - барман дрон
Снимка/Electrolux

Идеята за роботи-бармани не е нова, но Херман Хайдин, студент в Киевския национален университет по строителство и архитектура в Украйна, я е променил малко, като е създал робот-барман под формата на летящ дрон.

Yura е летящ дрон-барман, който може да прави любимите напитки на притежателя си и да ги сервира. Идеята на Херман Хайдин е сред топ 35 финалистите на конкурса Electrolux Design Lab.

Дронът-барман може да създаде всяка напитка, включително коктейли, кафе и чай, с точната мярка калории за потребителя. Роботът може да бъде активиран чрез гласова команда или пък чрез изпращане на съобщение или инструкция от телефон или компютър.

Роботът има умен контейнер за течностите и може да стопля или изстудява напитките при нужда. Използва сферични чаши за сервиране на напитките, може да сервира напитките и в чашите на потребителя.

Yura има сензорни екрани и компютър, който може да управлява настройките за енергия, навигацията, гласовите команди, както и безжичната връзка. Компютърът ще може да изчисли температурата на течностите, както и колко калории, въглехидрати, мазнини и протеини имат.

Роботът Yura е проектиран да се самозарежда. Според описанието на страницата на проекта роботът работи с кинетична енергия. Потребителите могат да персонализират личния си летящ барман като изберат цветовете му.