Възходът на роботите охранители

0
Роботи охранители на компанията Knightscope
Снимка/Knightscope

Стартъпът Knightscope, базиран в Маунтин Вю, Калифорния, разработва и тества роботи, наречени K5, от 2013 г. насам. Досега са създадени седем на брой, като в края на миналата година компанията разположи четири от тях в сградата на технологична компания, чието име все още не се споменава. Роботите са разработени да засичат необичайно поведение, например ако някой се движи в сградата през нощта, и да го съобщят в дистанционен център за сигурност.

[pull_quote_center]Това спестява монотонната и опасна работа и оставя стратегическата работа на органите на реда или частните охранители, в зависимост от работата[/pull_quote_center]казва Стейси Стивънс, съосновател и вицепрезидент Продажби и маркетинг на Knightscope.

За да може да изпълнява задълженията на охранител, К5 използва камери, сензори, навигационно оборудване и електрически мотори – всичките вградени в робота заедно с презареждаща се батерия и компютър. Има четири камери с висока резолюция (по една от всяка страна на робота), камера за разпознаване на баджовете, четири микрофона и сензори за време, за измерване налягането на въздуха, нивата на въглероден диоксид и температурата. Роботите използват Wi-Fi или безжични мрежи, за да комуникират по между си и с хората, които могат да наблюдават дистанционно камерите, микрофоните и други източници на данни.

GPS и лазер помагат на робота да се ориентира в зоната, която патрулира, и да избягва препятствия, когато е на пост. Когато К5 е разположен на ново място, човек с безжичен контролер му показва зоната, която трябва да патрулира, както и заобикалящата го среда.

[pull_quote_center]Даваш му основна карта и той започва да надгражда от това[/pull_quote_center]казва Стивънс.

K5 има батерия, която може да издържи до 24 часа с едно зареждане. Роботът наблюдава нивото на батерията си и при нужда отива да се презареди, като едно пълно зареждане отнема от 15 до 20 минути.

Knightscope е една от нарастващия брой компании, които използват роботи, за да помагат в работа, която традиционно е вършена от хората, или евентуално да ги заместят изцяло. Тенденцията се засилва с напредъка на роботиката, тъй като роботите стават все по-умни, по-сръчни и подвижни, по-приспособими към различни задачи. И докато повечето роботи вършат работа, свързана с поточни линии, Knightscope е една от малкото компании, според които роботите могат да поемат и други задачи.

Роботите на компанията няма да заменят веднага всички хора, работещи като охранители, но в дългосрочен план това е напълно възможно. Според статистиката в САЩ работят приблизително над един милион охранители, като средното им заплащане е два пъти повече от 6,25 щатски долара за час – сумата, която Knightscope ще таксува за своите роботи-охранители. Тази перспектива за намаляване на разходите определено би подтикнала компаниите да изпробват роботите.

Разбира се, K5 няма да бъдат въоръжени. Тяхната задача ще е да наблюдават поверената им зона и да се препречат, ако има нарушител. Ако някой се опита да спре робота, след определено време вградена аларма се активира като предупреждение и същевременно се изпраща сигнал на наблюдателен център. Ако роботът продължи да бъде обезпокояван, се активира пронизваща ушите аларма и се изпраща друг сигнал, който кара оператор да използва базирания на браузър софтуер на Knightscope, чрез който да провери състоянието на сензорите, да види какво се случва около робота и да говори с човека наоколо, който може би го тормози.

Освен като охранител, роботът може да бъде използван и като придружител на хора, предлага Стивънс.

Според Стивънс K5 е привлякъл интереса на няколко компании, включително компании за охрана, където текучеството на охранители е голямо. Knightscope се надява роботите да започнат работа в различни компании през първата половина на тази година. Но пред компанията все още има доста предизвикателства за решаване, както технологични, така и културни. Роботите трябва да докажат, че са ефективни, а и хората трябва да се чувстват комфортно в тяхно присъствие.

Може да видите K5 в действие във видеото по-долу.