Огромен „океан” е открит в дълбините на Земята

0
Земята

Учени от Северозападен университет откриха доказателство за наличието на огромен резервоар от вода дълбоко в мантията на Земята. Обемът на водата, открита под краката ни, може да изпълни световния океан три пъти. Откритието може да даде отговор на въпроса откъде идва водата, създала моретата и океаните на повърхността на планетата.

Водата е скрита вътре в слой от синя скала, наречена рингудит, която е разположена в земната мантия на 700 километра под повърхността на Земята. Огромният запас от вода хвърля нова светлина върху произхода на водата на планетата. Някои геолози предполагат, че водата идва от комети, които са се сблъсквали със Земята, но новото откритие подкрепя другата идея – че океаните са се появили от вътрешността на планетата.

[pull_quote_center]Това е добро доказателство, че водата на Земята идва от недрата й[/pull_quote_center] казва Стивън Якобсен от Северозападен университет в Еванстън, Илинойс. Скритата вода също може да служи като буфер за океаните на повърхността, което обяснява защо те стоят непроменени от милиони години.

Якобсен и екипът му са използвали 2 000 сеизмографа, за да изучат сеизмичните вълни, създадени от 500 земетресения. Тези вълни се движат през вътрешността на Земята, включително ядрото, и могат да бъдат засечени от повърхността. [quote_box_left]Те карат Земята да звъни като камбана в продължение на дни[/quote_box_left] казва Якобсен.

Като измерва скоростта на вълните на различни дълбочини, екипът на Якобсен може да определи през какви видове скали преминават. Якобсен предварително е изчислил какво ще се случи с акустичните вълни, ако минат през рингудит. Той е създал рингудит в лабораторията си и е подложил мостри от минерала на високо налягане и температури като тези на 700 километра под повърхността на Земята.

Досега екипът е открил знаци за съществуването на рингудит в преходната зона на 700 километра под повърхността на Земята, която разделя мантията на горна и долна. На тази дълбочина налягането и температурата са оптимални за улавянето на водата от рингудита. [pull_quote_center]Това е зърнеста скала с вода по границите между зърната сякаш те се потят[/pull_quote_center] обяснява Якобсен.

Откритието на Якобсен подкрепя скорошно проучване на Грахам Пиърсън от Албертския университет в Едмънтън, Канада. Пиърсън изследва диамант от преходната зона, който е пренесен до повърхността чрез вулканична дейност. Диамантът е съдържал рингудит с вода – първото доказателство за вода в тази зона.

Снимка/Sciencemag.org
Снимка/Sciencemag.org

[pull_quote_center]След първия ни доклад за воден рингудит намерихме още един кристал от рингудит, който също съдържа вода, така че доказателството вече е много силно[/pull_quote_center]каза Пиърсън.

Засега Якобсен има доказателство, че водните скали са под САЩ, и иска да открие дали слой рингудит опасва цялата планета.

[pull_quote_center]Трябва да сме благодарни на този дълбок резервоар[/pull_quote_center] казва Якобсен. [pull_quote_center]Ако водата не беше там, щеше да бъде на повърхността на Земята и върховете на планините щяха да бъдат единствените парчета суша, показващи се над океана.[/pull_quote_center]