Индийски спътник достигна орбитата на Марс за първи път

0
Индийския спътник MOM
Снимка/ISRO

След близо едногодишна одисея индийският спътник Mars Orbiter Mission (MOM) успешно достигна орбитата на Марс. В края на месец септември Индийската организация за космически изследвания (ISRO) потвърди успешното позициониране на спътника в орбитата. С MOM броят на спътниците, обикалящи Червената планета се увеличи на осем.

MOM беше успешно изстрелян на 5 ноември 2013 г. от Космически център Сатиш Дхавн на ISRO, разположен на остров Шрихарикота. Сателитът, изстрелян с ракета PSLV-C25, е първата междупланетарна мисия на Индия. MOM е разработен, за да покаже технологичния напредък на страната в науката за Космоса. Преди да бъде пренасочен към междупланетарната траектория, сателитът извършва няколко сложни маневри, за да достигне необходимата скорост за одисеята си. За да стигне до целта си, сателитът е изминал 680 милиона километра в хелиоцентричната орбита.

Най-впечатляващото в индийската мисия е, че успя от първия път. Цялата мисия на Индия възлиза на 4,5 милиарда рупии (около 113 милиона лева).

Сега MOM е в орбитата на Марс и ще започне да изследва повърхността и атмосферата на Червената планета с наличния си инструментариум, като се фокусира върху измерването на метана в марсианската атмосфера, който е ключов индикатор за наличието на микробен живот на планетата.

ISRO е четвъртата космическа агенция, която успява да се позиционира в орбитата на Марс, след Съветската космическа програма, NASA и Европейската космическа агенция.