Десетилетие на Касини-Хюйгенс в снимки

0
Снимка на Сатурн на Касини-Хюйгенс
Снимка/NASA

От седемнадесет години космическият апарат Касини-Хюйгенс обикаля из Слънчевата система. След като премина около Венера, Земята и Юпитер, той премина в орбитата около Сатурн.

Като част от съвместна мисия между NASA и Европейската космическа агенция (ESA), Касини-Хюйгенс – съставен от две основни части: орбиталния модул Касини и спускаемия модул Хюйгенс – беше изстрелян през октомври 1997 г. и влезе на орбита около Сатурн през юли 2004 г., а модула Хюйгенс се спусна към луната Титан на планетата през декември същата година.

Списъкът с откритията на Касини-Хюйгенс е определено дълъг: Гейзери на Енцелад; огромни езера и морета на Титан; вилнеещи бури в атмосферата на Сатурн; луни, които се създават и разпадат в пръстените на планетата; луни, които носят следи от масивни удари; прах, различно оцветяващ различни части на луните.

Пътешествието на Касини-Хюйгенс е вече към своя край, ограничено от разпадането на плутония, който захранва системата. За да се предотврати някакво замърсяване на луните, космическият апарат ще бъде потопен в атмосферата на Сатурн и там ще се самоунищожи. Това е запланувано да стане през 2017 г., но дотогава, а и може би много години след това, е време за наука. По-долу може да видите снимките, които Касини-Хюйгенс е направил по време на своята одисея.