Всъдеходът Curiosity достигна основната си цел на Марс

Curiosity най-накрая достигна основната си цел - планината Aeolis Mons на планетата Марс.

0
Curiosity
Снимка/NASA

След две години, прекарани в изследване на повърхността на Марс, всъдеходът Curiosity най накрая достигна своята основна научна дестинация: основата на планината Aeolis Mons, неофициално наричана още Mount Sharp. Сега всъдеходът ще изкачва бавно планината, като пробива скали и анализира интересни граници между различни слоеве – пластове от геологически интересни скали, които са си проправили път към повърхността и могат да ни дадат доста информация за историята на червената планета.

[quote_box_center]Планината Aeolis Mons е разположена в центъра на кратера Gale. Открита от НАСА през 70те години на 20ти век, планината се издига на 5,500 метра над равнината Aeolis Palus в северната част на кратера.[/quote_box_center]

Основната цел на мисията е да се анализират скалите на Aeolis Mons, за да се вникне в историята на Марс, да се види дали марсианската повърхност и атмосфера някога са били подходящи за поддържане на живот, какъвто ни е познат на Земята. Планините са подходящо място за търсене на такива доказателства, защото докато се издигат от недрата на планетата, те разкриват слоеве скали от дълбините й, които иначе биха останали дълбоко заровени.

Преди две години Curiosity откри доказателство за това, че преди милиарди години областта Yellowknife Bay е била дъно на сладководно езеро. Но това не означава задължително, че на Марс е имало живот. За съжаление всъдеходът няма оборудване, с което да търси доказателство за фосили от бактерии или други форми на живот. За щастие следващият всъдеход (Mars 2020) ще разполага с необходимото оборудване, за да разбере дали някога планетата е поддържала живот.

Снимка/NASA
Снимка/NASA

Дори Curiosity да е открил това, което търсеше в Yellowknife Bay, от NASA решиха да продължат към Mount Sharp, защото все още е най-доброто място за търсене на научни данни за историята на червената планета. Всъдеходът в момента е в основата на Mount Sharp, в региона наречен Pahrump Hills (вижте снимкате горе). След това ще продължи по Murray Formation, където ще вземе проби от скалите. Оттам ще се изкачва по планината към Sulfate Unit, което е на осем километра от Curiosity. През последните две години всъдеходът е изминал девет километра.