Вижте HD таймлапс видео на слънчевото петно AR 12192

0
слънчевото петно AR 2192
Снимка/Скрийншот/Techworld.bg

От 14-ти октомври до 30-ти октомври 2014 г. бе наблюдавано най-голямото слънчево петно, виждано от 24 години насам, – с диаметър 129 000 километра (за сравнение диаметърът на Земята е 12 742 км) – което изригваше масивни слънчеви „пламъци” от клас Х, съпроводени от не толкова масивни изригвания от клас М.

Докато това се случваше, обсерваторията Solar Dynamics (SDO) на NASA снимаше със скорост една снимка в секунда. Сега тези снимки са монтирани в красиво таймлапс видео на слънчевото петно и пламъците. Създаден от Джеймс Тируит-Дрейк, който води блога Infinity Imagined, таймлапсът се състои от над 17 000 снимки с 4K резолюция, които представляват 72 GB информация. Видеото е със скорост 52,5 минути за секунда – побира 16,5 дни в по-малко от 8 минути.

За да се виждат пламъците по-добре, Тируит-Дрейк е обърнал снимките така, че юг е отгоре и използваните снимки са в ултравиолетовия спектър с дължина на вълната 304 Ангстрьома, където горещото се показва като много светло.

Второто видео е съсредоточено върху слънчевото петно със Земята за мащаб, само за да видите колко огромно е това събитие, продължило две и половина седмици.