Medtronic иска да имплантира сензори във всички хора

0
Linq на Medtronic
Снимка/Medtronic

В днешно време, ако лекарят се усъмни, че пациентът има аритмия, която може да доведе до сърдечен удар, в гръдния кош на пациента над самото сърце може да се имплантира сърдечен монитор по-малък от батерия размер AAA. Според компанията Medtronic, която произвежда такива устройства, ще дойде ден, в който и напълно здрави хора ще искат да имат такова устройство, имплантирано в телата си.

От февруари насам Medtronic извършва клинични тестове на пейсмейкър с големината на хапче, който може да се имплантира в сърцето на пациента . Според Марк Фелпс, програмен директор на Medtronic, пейсмейкърът е забележително инженерно постижение, а малкият сърдечен монитор Linq, който е в продажба от тази година, известява „началото на нова индустрия” в имплантите за диагностика и мониторинг.

Според Фелпс такъв вид имплант може да бъде подобрен с повече сензори, за да предоставя на хората биометрична информация за тяхното тяло, която може да подобри здравето им. Младите и здрави хора могат да използват сензорите за следене на сърдечния ритъм и изгорените калории – данни, които в днешно време получаваме от умните джаджи (като Fitbit и др.). На по-късен етап от живота сензорите могат да се използват за проследяване на заболявания, тъй като могат да бъдат програмирани да следят определени органи или системи. И накрая, тези импланти могат да помогнат на старите хора да живеят самостоятелно, като позволят на лекарите да следят здравето им дистанционно. [pull_quote_center]Бих казал, че непритежаването на тези сензори все някога ще се приема като пренебрежителност[/pull_quote_center] казва Фелпс.

Данните, генерирани от такива устройства, ще се предоставят както на пациентите, така и на лекарите и ще позволят и на двете страни да видят как начинът на живот се отразява на пациента през времето или как организмът му реагира на определени лекарства, казва Фелпс. Този подход на „Големите данни” ще даде възможност за преход от противодействаща медицина, базирана на симптоми, към превантивен модел.

Въпреки обезпокоителнита за хората физическа интервенция на лекарите в тялото и излагане на показ на голяма част от биометричните данни, Фелпс вярва, че хората ще приемат добре начина на живот със сензори. [pull_quote_center]Дотолкова ще свикнете да получавате тази обратна връзка и информация, че няма да можете да си представите живота без нея[/pull_quote_center] казва той.