3D биопринтер създава кожа за хора, пострадали от изгаряния

0
3D биопринтер
Снимка/Ариана Макалистър

Технологията за 3D принтиране се развива все по-бързо, като започва да се използва в по-голяма чат от нашето ежедневие. Изследвания са вече близо до създаване на 3D биопринтери, които могат да принтират сложни елементи като човешки органи, а сега студенти в Канада създадоха 3D биопринтер, който принтира кожа за пациенти с изгаряния.

Принтерът, наречен PrintAlive, е разработен от студентите Ариана Макалистър и Лиан Ленг от Университета на Торонто в партньорство с проф. Аксел Гюнтер, Боянг Жанг и д-р Марк Йешке.

Докато традиционните медицински манипулации при тежки изгаряния включват вземането на здрава кожа от друга част от тялото, за да бъде присадена на пострадалата част, биопринтерът PrintAlive може да сложи край на тази болезнена процедура, като принтира големи пластове тъкан, включваща космени фоликули, потни жлези и други, върху хидрогел. Най-важното тук е, че устройството използва собствените клетки на пациента, за да елиминира възможността тъканта да бъде отхвърлена от имунната му система.

Снимка/Ариана Макалистър
Снимка/Ариана Макалистър

Тъй като отглеждането на достатъчно кожни клетки на пациент за присаждане може да отнеме повече от две седмици, машината принтира клетките на пациента във форма на точки или ивици вместо непрекъснат лист. Резултатът е превързочен материал, съдържащ клетки, който възпроизвежда основни характеристики на човешката кожа и може да бъде прецизно контролиран по отношение на дебелина, структура и състав.

Устройството се разработва от 2008 г. насам, като екипът вече е завършил разработките върху второ поколение прототип, който е по-малък от микровълнова фурна. Това го прави достатъчно лесен за транспортиране, което дава възможност някой ден да революционизира медицинската грижа за пациенти с изгаряния в развиващите се региони по света.

[pull_quote_center]90% от изгарянията се случват в държави с ниски и средни доходи, с по-висока смъртност и заболеваемост поради лошо оборудвани системи на здравеопазване и незадоволителен достъп до средства за лекуване на изгаряния,[/pull_quote_center]казва Йешке. [pull_quote_center]Регенерирането на кожата чрез използване на собствените стволови клетки на пациента може значително да понижи риска от смърт в развиващите се страни.[/pull_quote_center]

Досега 3D принтираната кожа е тествана върху мишки и се планира да се тества върху прасета, преди да бъде тествана в клинични условия върху хора в следващите години. Екипът, разработил принтера, наскоро получи 3 500 щатски долара награда от James Dyson Award.

Може да видите детайлното видео за PrintAlive по-долу.