Учени създадоха биоробот от мускулни клетки

0
Биоробот създаден от мускулни клетки
Снимка/Джанет Син-Ханлон/Design Group@VetMed

Повечето роботи са захранвани от големи електрически мотори и ако се счупят, само трябва да ги замените. Животните, за разлика то тях, използват биологични мотори – мускули – които също изискват енергия, но са по-ефективни и при добри условия могат да се самовъзстановят.

Учени от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн създадоха биоробот с големина 1 см, който се задвижва от мускул, прикрепен към 3D принтиран изкуствен гръбнак и контролиран чрез електрически импулси. Гръбнакът на този биоробот е направен от хидрогел, който придава здравина и гъвкавост на конструкцията. Мускулът е закрепен и към крака от хидрогел и когато външен електрически импулс го накара да се свие, краката се вдигат и биороботът ходи. Скоростта на движението му зависи от честотата на електрическите импулси.

Към момента всичко това е в ранен етап на проучване най-вълнуващата част, на което е как тези малки биороботи могат бъдат превърнати в по-сложни роботи. Като например управление, което може да бъде постигнато чрез интегриране на неврони, които задвижват отделни мускули и реагират на химически градиенти или промени в светлината.

В дългосрочен план нещата могат да бъдат дори по-добри.

[pull_quote_center]Разработката представлява важна крачка към създаването на контролирани биологични машини, които могат да се стимулират, тренират или програмират за изпълнение на определени задачи. Вълнуваща е мисълта, че тази система евентуално би могла да се развие в биороботи в помощ на доставяне на лекарства в организма, хирургическата роботика, умни импланти и др.[/pull_quote_center]казва Каролин Цветкович, съавтор на доклада за разработката.