Учени откриха как да създадат кръвоносни съдове в 3D принтирани органи

0
кръвоносни съдове

Едно от най-големите предизвикателства при създаването на изкуствени органи е изграждането на кръвоносна система. Успешен начин за създаването на изкуствени кръвни съдове е да се 3D принтират захарни субстрати, повърхността им да се покрие с клетки и след това да се разгради захарта отвътре. Алтернативен метод са създали ученият Али Хадемхосейни и негови колеги. Техните последни резултати, публикувани в журнала Lab on a Chip, навеждат на мисълта, че изкуствените органи с кръвоносни съдове може да са на крачка от нас.

Всички основни органи са вариации на основна схема, която се състои от три елемента: снабдяване на органа с артериална кръв, отвеждане на кръвта през вените и тръбен елемент, който дефинира основната функция на органа. За бъбрека третият елемент са каналите, които събират урината. За черния дроб това са жлъчните канали. Тези системи не са случайни в органа, те са самият орган. Затова правилното разбиране на механизма на органите означава правилно разбиране на структурата на кръвоносната система.

Подходът на учените Хадемхосейни и колегите му включва 3D принтиране на форма от агароза, която да служи като шаблон за кръвните съдове, обвиване на шаблона с човешки ендотелни клетки и покриването му с материал, базиран на протеин и богат на клетки. Този материал се втвърдява и след това учените внимателно отделят 3D принтирания шаблон, като оставят втвърдения материал с човешките клетки.

Уникалното в подхода на учените е, че полизахаридните тъкани, които принтират за шаблони на кръвоносните съдове, са достатъчно здрави, за да могат да бъдат отстранени. Така отпада нуждата от разграждането им и се предпазват клетките, които могат да бъдат увредени от разграждащия гел, обяснява Хадемхосейни.

[pull_quote_center]В бъдеще технологията на 3D принтирането може да се използва за създаване на тъкани за трансплантиране, пригодени към нуждите на дадения пациент, или за разработване на безопасни и ефективни лекарства[/pull_quote_center]казва Хадемхосейни.

Засега учените се надяват да получат стабилна структура, която да издържа на течност изпомпана през тях при реално физиологично налягане. Все още остава много до постигането на правилната структура, но един ден, ако имаме изкуствени органи създадени от скица, те ще имат нужда от съдова система.