Устройство може да прави стотици лабораторни тестове с една капка кръв

0
устройството rHealth
Снимка/DMI

DNA Medicine Institute (DMI), технологичен икубатор и лаборатория, взе голямата награда от 525 000 щатски долара в конкурса Nokia Sensing XCHALLENGE за разработването на портативно устройство, което може да направи стотици или дори хиляди лабораторни тестове за няколко минути, използвайки капка кръв. Устройството е наречено rHealth и има три различни модела – rHealth One, rHealth X и rHealth X1.

За да може да извърши теста, потребителят трябва да вкара в устройството капка кръв, която там се смесва с реагенти, наречени наноленти. Тези наноленти са подобни на стандартни ленти за тест (като тест ленти за pH), но са с размера на няколко кръвни клетки. Поради размера си, хиляди от тях могат да бъдат използвани с една капка кръв, като всяка нанолента тества нещо различно. Тези наноленти могат да бъдат заредени с различни протеини, които се закрепят към специфичната субстанция, която да бъде измерена и анализирана, като калций, червени кръвни тела и т.н.

След това миксът от смесените кръв и наноленти се снима с лазер при висока скорост. Всяка нанолента се анализира и измерва за микросекунди и в рамките на две минути лабораторните резултати са готови да се оценят. До момента DMI има тестове за 22 лабораторни показателя, вкл. бели кръвни телца, червени кръвни телца, тромбоцити, хемоглобин, витамин Д, цитокини (измерват количеството радиация, получено от човек може би от химиотерапия или от прекарано време в Космоса) и CD4, който проследява развитието на ХИВ.

[pull_quote_center]Искаме да дадем възможност на хората да кажат „искам анализ на здравните си показатели сега”. След като могат да правят това, те ще искат да се тестват по-често. За някои болести, чиито причини са ни неизвестни, като някои видове рак, множествена склероза и алцхаймер, ще можем да получим доста повече информация и лечение много по-скоро[/pull_quote_center]казва Юджийн Чан, основател и изпълнителен директор на DMI. Той предвижда, че технологията може да бъде евтина колкото мобилен телефон, след като бъде комерсиализирана.

Според Чан потребителското устройство rHealth X1 ще даде възможност на хората да се диагностицират сами, където и да се намират. Устройството ще може да измерва и биометрични данни като сърдечен ритъм, ритъма на дишане и други жизнени показатели. rHealth X1 е разработено да изпраща данните на смартфона на потребителя и да ги съхранява в облака, за да може да бъдат споделяни с лекаря на потребителя.

Чан също споменава за специфична група потенциални потребители – астронавтите. NASA е финансирала DMI за разработването на устройство за диагностициране, което астронавти да могат да използват, за да следят здравето си по време на мисия.

Екипът от DMI е вторият победител в конкурса Nokia Sensing XChallenge. Първият победител е Gene-Radar – устройство на Nanobiosym, което открива болести с генетичен отпечатък, използвайки капка кръв или слюнка.

Може да гледате видеото под текста за повече информация.