Парализираният Пинто направи първия удар на Световното по футбол с помощта на екзоскелет

0
Екзоскелет

Символичния първи удар на Световното първенство по футбол в Бразилия направи 29 годишният парализиран бразилец Хулиано Пинто. По време на церемонията по откриването на Мондиала Пинто ритна първата топка, носейки роботизиран екзоскелет, контролиран от мозъка му. За съжаление зрителите, които гледаха от малкия екран, видяха само малка част от церемониалния удар на Пинто преди камерите да се върнат към изпълнителите и други.

Зад идеята за демонстрацията на високата технология стои Мигел Николелис от Университета Дюк като част от проекта Walk Again – международна инициатива, целяща развитието и въвеждането на мозъчно контролирани машини при подпомагане на парализираните хора да възвърнат движението си. Проектът е сътрудничество между изследователи от Университета Дюк, Швейцарския федерален технологичен институт и Международния институт по невронауки на Натал – Едмонд и Лили Сафра (IINN-ELS) в Бразилия.

[pull_quote_center]Световната купа е най-голямото спортно състезание в света, най-добрата възможност за споделяне. Предложихме на правителството вместо обикновена музикална или типична церемония по откриването, каквато е била правена в миналото, да изненадаме света като направим научна демонстрация[/pull_quote_center] каза Николелис на CBS News по-рано тази година.

Освен да представи бъдещите технологии, контролирани чрез мозъчни импулси, Николелис се надява демонстрацията да вдъхнови следващото поколение пионери.

[pull_quote_center]Винаги съм искал да покажа на децата в Бразилия колко важна може да бъде наука за обществото[/pull_quote_center] каза Николесис на CBS News.

По време на церемонията по откриване на първенството Пинто контролира екзоскелета, използвайки електроенцефалографски (EEG) сигнали за дейността, подавани от мозъка му и записвани от неговия скалп от сензорен шлем на главата му. Сигналите се декодират от компютър, който е разположен в задната част на екзоскелета, и се превеждат в прости команди, които задвижват механичния костюм. Изкуствена кожа на петите на костюма изпраща обратно сетивни сигнали към Пинто по ръцете му.

Това не е първият случаи, в който се използва екзоскелет, управляван чрез мозъка. Подобни устройства се използват в някои болници за тренировка на пациенти с наранявания на гръбначния стълб. Но успешната демонстрация дава надежда на много парализирани хора, че един ден такава или подобна технология може да им помогне да вървят или дори да ритат отново.