Миниатюрни импланти могат да дадат на човек свръхсилата да се самолекува

0
имплант на DARPA
Снимка/DARPA

Нова програма, спонсорирана от военните, цели да разработи миниатюрни устройства, които могат да бъдат имплантирани в тялото, където ще използват електрически импулси, за да наблюдават органите и да ги лекуват, когато са наранени или инфектирани.

Програмата Electrical Prescriptions, или ElectRx, може да намали зависимостта от лекарства и да предложи нов начин за лекуване на болестите според Агенцията за отбранителни изследователски проекти DARPA към министерството на отбраната на САЩ, която е отговорна за разработването на програмата.

[pull_quote_center]Технологията, която DARPA планира да разработи чрез програмата ElectRx, би могла фундаментално да промени начина, по който лекарите диагностицират, следят и лекуват рани и болести,[/pull_quote_center]казва в изявление Дъг Уебър, програмен мениджър на офиса за биотехнологии на DARPA.

Имплантът, който DARPA се надява да разработи, е нещо близко до миниатюрен умен пейсмейкър, казва Уебър. Устройството може да бъде имплантирано в тялото, където ще определя състоянието на човека и ще предоставя нужните стимули на нервите да подпомагат поддържането на функциите на органа.

Идеята за технологията е базирана на биологичния процес познат като невромодулация, в който периферната нервна система (нервите, които свързват всяка друга част на тялото с главния мозък и гръбначния мозък) следи състоянието на вътрешните органи и регулира реакцията на тялото към инфекции и болести. Когато човек е ранен или болен, този природен процес може някой път да се обърка според DARPA. Вместо да накара човек да се почувства по-добре, невромодулацията може да изостри състоянието, като причини болка, възпаление и отслаби имунната система.

DARPA казва, че може да контролира невромодулацията с помощта на електрически заредените импланти. Електрическите импулси от устройството ще стимулират нервните пътища, които помагат на тялото да се самоизлекува.

DARPA се надява да разработи толкова миниатюрно устройство, че да може да го имплантира, използвайки само игла. Толкова малък имплант ще бъде голямо подобрение в сравнение с подобни невромодулиращи устройства, използвани в днешно време, повечето от които са с размер на тесте карти и се нуждаят от инвазивна операция, за да се имплантират.

Малкият размер на устройството има и друго предимство – може да се имплантира точно там, където има нужда от него в нервните окончания. Имплант с размер колкото нервно влакно (аксон) може да минимизира страничните ефекти, причинени от импланти, на които електрическите сигнали не са изпратени директно в нервните канали, казват служители на DARPА.

Устройството може да помогне за лекуване на редица болезнени, възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на системна възпалителна реакция на организма (състояние, което причинява възпаление в тялото) и възпалителни заболявания на червата. Ако ElectRx програмата е успешна, може да допринесе за създаването на импланти, които да помогнат за лечение на мозъчни и психични нарушения като епилепсия, мозъчни травми, посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и депресии според DARPA.