Една стъпка по-близо до бъдещето с Deka Arm – протеза-ръка, управлявана от мозъка

0
Протеза за ръка Deka Arm
Снимка/DARPA

Deka Arm е впечатляващо устройство, комбиниращо дизайн, инженерство и технология. Протезата използва електромиограмни електроди, за да прочита сигналите, изпратени от мускулите, близо до мястото на свързване с крайника. Използва също безжични сензори, разположени в краката на ползващия протезата. Тези сигнали се трансформират в сложни движения, които позволяват много по-добър и точен контрол в сравнение със стандартните протези.

Протезата е способна на фини движения и строг контрол, които позволяват работа със запалки и хващане на чупливи обекти, без да бъдат наранени в процеса на работа с тях. Това е първото изобретение от този вид, което може да извършва няколко роботизирани движения едновременно, което го прави най-успешният досега заместител на биологична ръка.

Deka Аrm е задвижвана от батерии, изглежда и тежи колкото истинска ръка.

Устройството е проектирано в продължение на осем години с финансиране от Агенцията за високо технологични проекти към Пентагона.

Deka Arm наскоро получи одобрение от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA), което означава, че може да бъде произвеждана за масова употреба след като се намери производител.