Биолози удължиха живота на мушица с 30% с активиране на ген

0
AMPK ген
Снимка/Матю Улгерайт/UCLA

Може и да не сте чували за AMPK, но изследване на Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA) показва, че може да се превърне в гена на 21-ви век.

AMPK (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа) индуцира автофагия – механизъм на клетките за отстраняване на ненужни и повредени компоненти. Биолозите от университета са активирали AMPK в чревния тракт на плодови мушици и са открили, че вследствие на това животът на малките насекоми се увеличава от шест на осем седмици, т.е. с около 30%.

[quote_box_center]Автофагия е процес, при който грешно нагънати протеини или остарели органели на клетката се елиминират като се разграждат в нея. Така клетките се самоизчистват.[/quote_box_center]

Човешкото тяло също съдържа гена AMPK, но не във високи нива. Надеждите са един ден активирането му да удължава живота ни или поне да ни предпазва от болести, свързани с остаряването, някои от които могат да наранят мозъчните клетки.

[pull_quote_center]Вместо да изучаваме една по една болестите, свързани със стареенето, като болестта Паркинсон, Алцхаймер, рак, удар, сърдечно-съдови заболявания, диабет, ние вярваме, че може да бъде възможно да се намесим в процеса на стареене и да забавим началото на много от тези болести[/pull_quote_center] казва преподавателят в UCLA Дейвид Уолкър. Уолкър е старши автор на проучването, което е публикувано по-рано през септември в журнала Cell Reports.

Забележителното в изследването е, че при активирането на гените в чревния тракт, учените са открили увеличаване на процеса автофагия в мозъка на мушицата и обратното – когато гените са активирани в мозъка, процесът автофагия се увеличава в чревния тракт. Учените вярват, че това е изключително важно откритие, защото едно от предизвикателствата пред удължаването на живота на нашите органи е да бъдат защитени от естественото разрушаване във времето. Лечението против стареене на един орган може да помогне и на други органи.

Това не е първото проучване, в което Уолкър и екипът му откриват гени, които да възпрепятстват стареенето. През 2013 г. те идентифицираха ген, наречен parkin, който също помага на клетките да се освободят от повредени компоненти. Екипът вярва, че увеличаването на действието на гена parkin в тялото може да помогне за предотвратяване на болестта на Паркинсон и други свързани с възрастта болести при хората.