CSIRO успя да създаде свръхкритична пара с термо-соларни концентратори

CSIRO използва слънчева енергия, за да създаде гореща свръхкритична пара под високо налягане.

0
Термо-соларна електроцентрала на CSIRO
Снимка/CSIRO

Учени от австралийската държавна агенция за научни изследвания CSIRO (Commonwealth Science and Industrial Research Organization) обявиха наскоро постижение в слънчевата енергетика – за първи път е била използвана технологията за концентриране на слънчевата енергия за създаване на т.нар. свръхкритична пара.

През май тази година от CSIRO са успели да произведат свръхкритична пара с налягане от 23,5 мегапаскала и температура 570 градуса по Целзий. Пробивът е постигнат в енергийния център CSIRO, Нюкасъл, Австралия. Центърът включва две тестови термо-соларни електроцентрали, изградени от повече от 600 огледала (хелиостати), насочени към две кули със соларни приемници и турбини.

Снимка/CSIRO
Снимка/CSIRO

Терминът свръхкритична пара означава, че водата над определено налягане (3 208 PSI = 22,12 мегапаскала) вече не съществува в друга фаза освен пара. При толкова голямо компресиране на водата, течността се превръща в пара. Свръхкритичната пара подобрява ефективността на електроцентралата. Съвременна електроцентрала, захранвана с изкопаеми горива със свръхкритични котли, обикновено е с 3.5% по-ефективна от субкритична електроцентрала.

Създаването на свръхкритична пара с помощта на термо-соларни концентратори е значителна стъпка за слънчевата енергия, която все още е доста по-скъпа и по-малко ефективна в сравнение с други алтернативни източници на енергия. Повечето дискусии се концентрират около соларните панели, но енергията се губи на всеки етап от генерирането до достигането й до потребителя.

Постижението показва, че един ден слънчевата светлина може да се използва, за да задвижва най-напредналите електроцентрали в света, които в момента са задвижвани само от въглища или газ.

[pull_quote_center]Това е като да минеш звуковата бариера. Тази стъпка показва, че соларната енергия има потенциала да се конкурира с високата ефективностна изкопаемите горива[/pull_quote_center]казва енергийният директор на CSIRO, д-р Алекс Уонхас.

Комерсиалните термо-соларни електроцентрали по света използват субкритична пара, създадена на подобни температури, но при по-ниско налягане. Ако тези централи могат да работят на свръхкритична пара, това ще увеличи ефективността им и ще спомогне за намаляването на цената на соларната енергия.