Учени потвърдиха реактор за студен ядрен синтез с енергийна плътност 1 милион пъти по-голяма от тази на бензина

1
E-cat студен ядрен синтез
Снимка/ЕCAT

Устройството E-Cat на Андреа Роси, което претендира, че използва студен ядрен синтез за генериране на огромни количества евтина, зелена енергия, беше потвърдено от трети лица учени според нов доклад от 54 страници. Учените са наблюдавали и изследвали E-Cat в продължение на 32 дни. За това време устройството е произвело нетна енергия от 1,5 мегаватчаса – [pull_quote_left]много повече, отколкото може да бъде произведено от който и да е познат химически източник.[/pull_quote_left] На изследователите им е било разрешено също да анализират горивото преди и след 32-дневния период на наблюдение. Те отбелязали, че изотопите в отработеното гориво могат да бъдат получени само чрез „ядрени реакции” – заключение, което ги слисва:

[pull_quote_center]… Трудно е да се разбере как тези процеси на ядрен синтез могат да се осъществят в състава на горивото при ниски енергии.[/pull_quote_center]

Новият доклад [PDF] върху E-Cat е изготвен от шестима учени от Италия и Швеция. Устройството използва „обогатен с водород никел” и добавки като гориво. Изобретателят на E-Cat твърди, че устройството използва студен ядрен синтез (ниско енергийни ядрени реакции), за да синтезира атомите на никела и водорода в мед, освобождавайки голямо количество енергия. Учените, които наблюдавали E-Cat преди и след 32-дневната му работа, са отбелязали, че има промяна на изотопа от ”естествен” микс от Никел-58/Никел-60 към почти изцяло Никел-62 – реакция, която те казват, че не може да се случи без ядрена реакция, т.е. синтез. Според изследователите има само един грам гориво в E-Cat.

Учените много внимателно не заявяват директно, че студеният синтез е източникът на енергията, произвеждана от устройството, а казват, че се случва „неизвестна реакция“.

В таблицата по-долу може да видите данни от 32-дневния тест. Най-важните данни са в крайните десни колони: COP (коефициент на преобразуване), достигащ до 3,74, и нетно производство на енергия, достигащo до 2 373 W. Общото количество енергия, произведена за тези 32 дни, е 1,5 MWh.

Снимка/ЕCAT
Снимка/ЕCAT

Тестваният от учените E-Cat има енергийна плътност 1,6×109 Wh/kg и плътност на мощността 2,1×106 W/kg. Тези стойности са с няколко пъти по-високи от всичко тествано досега – някъде около 100 пъти повече мощност от най-добрите суперкондензатори и може би милион пъти повече енергия от бензина. Както казват учените:

[pull_quote_center]Тези стойности нареждат E-Cat над всички познати конвенционални източници на енергия.[/pull_quote_center]

Очевидно, ако тестовете направени от изследователите са достоверни, т.е. ако E-Cat наистина извършва студен синтез, то това е доста вълнуващо. Става въпрос за изключително евтин, зелен и плътен източник на енергия, който буквално би могъл да промени света.

Преди светът да бъде променен, ще има дълъг период на подробно изследване от научните среди. Предишният доклад от изследване на устройството E-Cat, публикуван през март 2013, бе атакуван и развенчан много бързо. Сегашният доклад е международно проектиран, за да има по-малко пропуски.