Стартъпът Siva Power иска да създаде най-евтините соларни панели в света

0
Соларни панели
Снимка/Фенг Ли/Getty Images

Основан преди осем години, стартъпът Siva Power си е поставил за цел да постави нов световен рекорд, като произведе най-евтините соларни панели. Компанията планира да финансира и да построи фабрика за производство на соларни панели, в която да постави този рекорд след четири години.

В момента Siva Power е фокусирана върху произвеждането на тънкослойни соларни панели от материален микс от мед, индий, галий и селенид (CIGS). Компанията казва, че използва технологията на термичното изпарение за директно нанасяне на покритие от сместа върху стъклени панели, които след това се капсулират. Други производители на CIGS панели се фокусират основно върху поставянето на CIGS върху метални листи, които после се режат на ленти, монтират се на панели и се капсулират в стъкло.

За да може да намали разходите до 0,28 долара за ват, Siva Power трябва да построи фабрика с производствен капацитет 300 MW, което е амбициозна мощност за нови технологии като CIGS панелите. Японската соларна компания Solar Frontier – част от Showa Shell – е една от малкото компании, произвеждащи CIGS панели в такъв мащаб и има 900 MW годишен капацитет на производството. Според Siva Power производствена линия с капацитет 300 MW може да намали цената до 0,40 долара за ват, а след подобрения за увеличаване на ефективността в продължение на две години, цената може да падне под 0,30 долара за ват.

Цена от 28 цента за ват е меко казано евтино. Министерството на енергетиката на САЩ финансира соларна програма, наречена SunShot, целта на която е да намали цената на соларните панели под 0,50 долара за ват до 2020 г. Други конкурентни компании могат да произвеждат тънкослойни и CIGS панели на цени от 0,50 до 0,75 долара за ват. За първи път цената на соларните панели минава границата под 1 долар през 2009 г.