HaemO2 – първата безопасна и дълготрайна изкуствена кръв

0
HaemO2
Снимка/HaemO2

Дори и даренията на кръв да нараснат драстично, винаги ще има места по света, където ще има липса на подходящи помещения за съхранение и управление на кръвта. Учените от години се опитват да открият заместител на кръвта, за да решат този проблем. Проектът HaemO2 на Есекския университет в Англия може да бъде първият реален успех, след като учените създадоха безопасна молекула-преносител на кислорода, която може да се съхранява на стайна температура за по- дълго време, и избегнаха токсичните ефекти, появяващи се при другите кръвни заместители.

Човешката кръв е наситена с имунни клетки и множество протеини. Червените телца, от които изследователите се интересуват, са основната „съставка” на кръвта, придаваща й червения цвят. Всъщност червеният цвят идва от молекулата в червените кръвни телца, която има свойството да транспортира кислорода – хемоглобин. Този протеин, свързан с желязото, се закача за кислороден атом в дробовете и го освобождава на други места в тялото, за да поддържа клетките. Точно това искат да пресъздадат учените с проекта HaemO2.

Проблемът, възниквал при предишните опити за разработване на изкуствена кръв, е че хемоглобинът и подобните на хемоглобина молекули могат да имат токсични странични реакции, когато не се съдържат в стените на кръвна клетка. Когато попаднат в кръвния поток, тези протеини ще се разпаднат на реактивни междинни продукти и свободни радикали. Това са неща, които определено не искате във вашата кръв.

HaemO2 е базирана върху модифицирана молекула хемоглобин, но е специално разработена да се разгражда от витамин С и пикочна киселина, които се намират в кръвта. Екипът от учени е добавил няколко аминокиселини (тирозин) в молекулата хемоглобин, за да стимулира това по-безопасно саморазрушаване. Модифицираният хемоглобинов протеин е създаден чрез вкарване на рекомбинантни гени в бактерия Ешерихия коли и култивиране на бактерията. Бактериите произвеждат желания протеин, като извършват своите метаболитни действия, докато дойде време да се прибере реколтата от „червени” телца. Новите рекомбинантни протеини след това се пречистват и концентрират и са готови да спасяват животи.

Предимствата на изкуствения преносител на кислород в кръвта са огромни. Хората няма да се притесняват за кръвните групи при спешни случаи или да търсят определена кръвна група за преливане на кръв – при изкуствената кръв не съществуват кръвни групи. HaemO2 може да издържа до две години на стайна температура, което я прави перфектна при спешни случаи и за доставяне в по-отдалечени или изолирани райони. Преливането на заместител на кръв ще бъде по-безопасно за хора, които имат проблеми с имунната система. Но дори и имунната ви система да работи добре, съществуват рискове, свързани с човешката кръв, която ви се прелива. Съществува вероятност патогени, пренасяни по кръвен път, да се появят в кръвоснабдяването.

Есекският университет получи патенти за своята разработка в САЩ и Австралия. В момента се очаква одобрение от Европейския Съюз. Разбира се, има още много работа, която трябва да се свърши преди HaemO2 да потече в нечии вени, но когато това се случи, може да революционизира кръвопреливането.