Facebook придобива компанията за виртуална реалност Oculus VR

Социалната мрежа планира да превърне Oculus VR в платформа за напълно нови видове изживявания.

0
Oculus Rift
Снимка/Oculus VR

Facebook съобщи на 25ти март, че ще придобие американската стартъп компания Oculus VR, разработваща очила за виртуална реалност, за около 2 милиарда щатски долара.

Собствениците на Oculus VR ще получат 400 милиона от сумата в брой, а остатъка под формата на 23,1 милиона акции на Facebook. Сделката предвижда Facebook да плати още 300 милиона в брой и в акции при постигането на определени резултати.

Oculus VR все още няма свой продукт на пазара. В момента създадената през 2012 г. компания работи върху очила за виртуална реалност, наречени Oculus Rift, за видеоигри. Стартъпът набира повече от 2,4 милиона долара от Kickstarter за разработката на продукта и над 90 милиона долара от компании за рисков капитал. Продуктът все още е в процес на разработка и вече компанията е получила повече от 75 000 поръчки за прототипи на очилата от разработчици.

Приложението на технологиите за виртуална реалност в други сфери извън игрите е в зараждащ се стадий. След гейминг индустрията, Facebook планира да разшири това предимство на Oculus VR в други сфери като комуникациите, медиите, забавленията и обучението.

Oculus Rift не са единствените очила за представяне на виртуална реалност. Наскоро Sony показа своя прототип на очила за виртуална реалност, Project Morpheus, които могат да се свържат към конзолата за игри Playstation 4.

Сделката между Facebook и Oculus VR се очаква да приключи във второто тримесечие на текущата година. Това е втората голяма сделка на Facebook от началото на годината след придобиването на WhatsApp за 19 милиарда долара през февруари.