Eyes-On очила „виждащи” през кожата

0
Eyes-on очила
Снимка/Evena Medical

Технологиите все повече навлизат в операционната зала, помагат на лекарите и медицинските сестри за по-добро изпълнение на техните задължения. Пример за това са хирурзи, наскоро започнали да използват очилата на Google (Google Glass), за да им помогнат в хирургически процедури като предоставят полезна информация чрез наслагване или чрез регистриране на събитието за по-късен анализ или обучение. Но какво би било, ако има устройство, което позволява на вашия лекар да вижда през кожата ви без един разрез или рентгенови лъчи? Представете си колко полезно би било за лекари или медицински сестри да могат да видят интуитивно в тялото ви в реално време. Така ще могат да реагират на най-леки промени в тялото.

Снимка/Evena Medical
Снимка/Evena Medical

Evena Medical неотдавна представиха очила, които могат да „виждат през“ кожата и разбира се, да улеснят лекари и медицински сестри при намирането на вени по ръцете на пациента. Не винаги е лесно да се открие правилната вена за интравенозно вливане, тъй като целевите съдове понякога са скрити под кожата. Често това може да отнеме няколко опита, причинявайки голям дискомфорт на пациента. Eyes-On очилата могат да бъдат носени също и върху съществуващи очила. За да бъдат видими вените, устройството използва технология за „мулти-спектрално 3D изобразяване“ (няколко спектъра на излъчваната светлина). Потребителите виждат кожата на пациента чрез лещите на очилата, но с изображение на вените на пациента, обработени от камерите на горната част на Eyes On.

 

Снимка/Evena Medical
Снимка/Evena Medical

Eyes-On очилата също могат да предават изображения в реално време, които могат да бъдат разгледани от по-отдалечени места, използвайки Bluetooth, Wi-Fi и 3G. Технологията може да отвори нови възможности за обучения и по-бърза комуникация. Очилата са снабдени с двупосочно аудио с възможност за конферентни разговори и с опция за съхранение на данни като снимки и видео. Обработката на изображенията и производителността са доставени от отделен микропроцесор, който се носи на колан и е свързан чрез кабел към очилата.

В устройството на Evena се използва също и технологията „умни очила“ на Epson Moverio, която позволява на потребителя да вижда пластове виртуално съдържание върху обекти в реалния свят. Анна Джен, директор на нови предприятия и нови продукти за Epson Америка, заяви:

[pull_quote_center]Изключително приятно е, че една от първите концепции за здравеопазване с участието на технологията „умни очила” на Epson Moverio е концепция, която подобрява комфорта на пациента и ефективността на медицинските сестри.[/pull_quote_center]

Първият продукт е насочен към болници, но Evena разработва и дисплеи, поставящи се на главата, за използване от армията на САЩ. Eyes-On също така се приема от парамедици и от екипи за спешна помощ, позволявайки им да се свържат директно с лекари в приемащата болница. Eyes-On очилата ще се предлагат на клиенти от здравния сектор към първото тримесечие на тази година и ще подобрят не само на ефективността на лекари и медицински сестри, но и комфорта на пациентите.