Япония планира да построи първата соларна централа в Космоса

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) представи план, който ще реши енергийните проблеми на страната за следващите десетилетия.

0
JAXA - соларен парк в орбитата
Снимка/JAXA

Нуждата от алтернативна енергия след катастрофата във Фукушима, Япония, все повече нараства. Притеснението от нова ядрена авария кара хората да се обърнат към алтернативни и нетрадиционни източници на енергия. Такова е и обновеното предложение на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), предлагащо решение по малко нетрадиционен начин. Основата на плана е идея, която фигурира в предишни изследвания, както и в научно-фантастични разкази от десетилетия – да се изгради соларен парк в орбитата на Земята.

От теоретична гледна точка базираните в космоса соларни паркове предлагат високо технологично решение, което има потенциал да удовлетвори нуждата ни от енергия. Разбира се, предлаганите идеи за създаването на такива паркове са много и различни, но основата им е една – изграждане на соларен парк в орбитата на Земята и изпращане на генерираната енергия под формата на микровълни към станция на Земята, която да превърне микровълните в електричество.

От JAXA са разработили схема, по която да реализират проекта за соларния парк в орбитата. Планира се първоначално да бъде инсталирана орбитална соларна система с мощност 100 KW около 2020 г., а до 2030 г. да се изгради комерсиална соларна система с мощност 1 GW.

За да създадат най-оптималния вариант, учените от JAXA работят върху два модела соларни паркове, които ще могат да летят в орбитата над приемащите станции, които ще бъдат разположени на Земята.

Единият модел (по-опростен) представлява огромен квадратен панел с размери 2 на 2 км, покрит с фотоволтаични елементи отгоре и с предавателни антени отдолу. Панелът ще бъде провесен с четири 10-километрови кабели от малка станция, в която ще се намират контролното табло и комуникационните системи на спътника. Недостатъкът на този модел е, че няма да генерира енергия постоянно, тъй като ориентацията на фотоволтаичния панел е фиксирана и количеството слънчева светлина, която достига до него, варира понеже спътникът и Земята се въртят. За да реши този проблем, JAXA разработва друга конфигурация, която включва използването на две огромни огледала. Огледалата постоянно ще насочват слънчеви лъчи към два соларни панела, разположени между тях. Двете огледала ще летят свободно, т.е. няма да бъдат свързани с панелите или с отделния предавателен блок.

Снимка/Джон МакНийл
Снимка/Джон МакНийл

Спътниците ще се намират в орбитата на 36 000 км разстояние от приемащите станции на Земята. Приемащите станции ще бъдат оборудвани с мрежи от ректени – вид антени, които приемат микровълновите лъчи и ги превръщат в електричество. Ректените ще могат да преобразуват микровълните в електричество с 80% ефективност.

JAXA планират да направят серия от демонстрации на технологията за предаване и приемане на микровълнови лъчи през следващите години, като започнат с демонстрация на предаване на микровълнов лъч от стотици вата на разстояние от 50 метра към края на годината. Следващата стъпка е експеримент с предаване на микровълнова енергия от няколко киловата от наземната орбита към Земята, като се очаква да се извърши към 2018 г. Ако експериментите са успешни, JAXA ще пусне в орбитата 100-киловатов соларен спътник. Следваща възможна стъпка е изграждането на 2-мегаватова, после и 200-мегаватова соларна система в орбитата от международен консорциум. Глобална организация би могла да започне изграждането на 1 GW комерсиална орбитална соларна система в началото на 30те години на века.