Наполовина кола, наполовина мотор – C1 на Lit Motors

0
C1 на Lit Motors
Снимка/Lit Motors

Изцяло задвижван от електричество, двуместният C1 може да измине до 280 километра с едно зареждане. Превозното средство тежи около 400 килограма, максималната му скорост е над 160 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 6 секунди.

Първоначалната цена на C1 ще е около 24 000 щатски долара (около 34 000 лева), като се очаква да бъде намалена на 12 000 долара (около 17 000 лева) за САЩ и до 5000 долара (около 7000 лева) за азиатския пазар. За първи път превозното средство е показано през 2012 г., но според Motor Authority няма да е налично до последната четвърт на тази година.

Ако се чудите дали може да паднете при спиране или при по-рязък завой, не се притеснявайте. Технологията за баланса на превозното средство е заимствана от NASA. C1 използва два високо технологични жироскопи контролирани електронно, за да поддържа баланса си.

С това превозно средство компанията определено се е прицелила към развиващи се пазари като Индия и Китай, където се използват голям брой превозни средства с две колела.

Това е една много добра концепция, която може да намали разходите за придвижване, да намали трафика и съответно да увеличи местата за паркиране в по-големите градове. И не само това – с изцяло електрическото си задвижване ще намали замърсяването на въздуха, ще спомогне и за намаляването на шума на трафика. Все плюсове в една компактна машина. Заради това ние вярваме, че такива превозни средства ще са бъдещето. В развитите страни 70% от превозните средства се използват само от един човек.