Най-високият ветрогенератор в света ще заработи в Аляска

Летящият ветрогенератор Buoyant Airborne Turbinе ще се издигне на около 305 метра височина – по-високо от най-високите стационарни вятърни турбини.

0
Buoyant Airborne Turbine
Снимка/Altaeros Energies

Американската стартъп компания Altaeros Energies ще постави рекорд за най-висок ветрогенератор като инсталира  летящия Buoyant Airborne Turbine (BAT) за 18-месечна демонстрация в Аляска. Проектът също така ще бъде първата продължителна демонстрация на летящ ветрогенератор, съобщава компанията.

Генераторът има мощност от 30 киловата и се очаква да произвежда достатъчно електроенергия, за да захранва около 12  домакинства според Altaeros.

BAT е с около 84 метра по-висок от най-високия ветрогенератор в света за момента – осем мегаватовия V164-8.0-MW на датската компания Vestas.

BAT се състои от цилиндър, пълен с хелий и ветрогенератор, монтиран в центъра на цилиндъра. Хелиевата обвивка издига генератора на височина, на която духат по-силни и по-постоянни ветрове в сравнение с височината, до която достигат стационарните ветрогенератори. Ветровете задвижват турбината, а произведеното електричество се предава към земната повърхност посредством кабели, които в същото време държат конструкцията стабилна.

Едно от основните предимства на BAT е неговата мобилност. Може да бъде транспортиран на различни места, като инсталацията му отнема не повече от 24 часа. За транспортирането и инсталирането на BAT няма нужда от специализирани конструкции, кранове и друга строителна техника.

Ветрогенераторът е успешно тестван при ветрове до 70 км/ч. При наличието на ветрове със скорост по висока от 72км/ч, BAT автоматично се прибира чрез лебедка.

Летящият ветрогенератор на Altaeros Energies е предназначен да произвежда постоянно електроенергия на ниска цена за отдалечени селища без централно електроснабдяване, военни бази, зони след природни бедствия или аварии. BAT може също да носи метеорологични или телекомуникационни устройства.

Демонстрационният проект, който струва 1,3 милиона щатски долара, е частично финансиран от държавния фонд Alaska Energy Authority Emerging Energy Technology Fund и компанията RNT Associates International, която е дъщерна на индийската корпорация Tata Group.