Идеята за 3D принтиране в Космоса не е нова. През септември високотехнологичен 3D принтер бе изпратен на Международната космическа станция, за да помогне на астронавтите да принтират инструменти, части и други средства при нужда. От Европейската космическа агенция (ESA) имат идея как да използват технологията за 3D принтиране и 3D принтерите – искат да създадат 3D принтирана база на Луната в близко бъдеще.

Европейската космическа агенция разработва идеята от 2013 година насам, като в началото на месеца в партньорство с архитектурната компания Foster+Partners пусна видео, показващо как концептът може да работи. От видеото става ясно, че ESA ще изпрати на Луната совалка, оборудвана с робот, 3D принтер контролиран от робот и надуваем модул, който ще служи като място за живеене в лунната база.

Роботът и 3D принтерът ще принтират скеле, използвайки лунен прах събран от повърхността на Луната, което да предпази надуваемия модул, служещ като лунна база. Защитата е нужна за предпазване на базата от екстремните температурни промени, слънчевата радиация и метеоритите. Прозорци ще допускат естествената слънчева светлина в помещенията за живот и работа, а капсулата, която е транспортирала оборудването до Луната, ще служи като херметически изолирано преддверие и модул за техническа поддръжка, за да поддържа надуваемия модул в изправност.

Цялостното изграждане на 3D принтираната база ще отнеме около три месеца. Веднъж завършена, тя ще може да бъде населена от до четирима астронавта.

Разбира се, това все още е идея и създаването на 3D принтирана лунна база вероятно ще отнеме много години, но е много възможно в близко бъдеще астронавтите да живеят на Луната в нещо, направено от тези странни 3D принтери, които ние тепърва започваме да използваме на Земята.