Samsung с концепт за умно колело

0
Концепт за умно колело на Samsung
Снимка/Samsung

Докато повечето производители на оригинално оборудване реализират амбициите си за свързани устройства чрез автомобилите, Samsung избира друг вариант. Вместо да потъне в дебрите на свързаните автомобили, компанията създава умен велосипед, който цели да ви пази жив и здрав.

Велосипедът е проектиран от италианския дизайнер на рамки Джовани Пелизоли и студента Алис Биоти и е създаден от Maestros Academy на Samsung.

[pull_quote_center]Samsung Smart Bike е най-изключителното постижение на проекта Samsung Maestros Academy, както и конкретният резултат от съвместната работа на две поколения при запазване на старото знание и нововъведения в него чрез технологиите.[/pull_quote_center]

Велосипедът е с алуминиева рамка. На кормилото може да бъде поставен смартфон, който се свързва с колелото посредством ардуино компютър, разположен в рамката под седалката. Освен ардуино компютъра, колелото е снабдено с Wi-Fi, Bluetooth, батерия, четири лазера и дигитална камера, които могат да бъдат контролирани от свързания смартфон.

Дигиталната камера дава възможност на колоездача по всяко време да вижда какво става зад него, като се излъчва видео директно от смартфона му. Лазерите служат за създаване на така наречената “вело-линия”, за да могат другите участници в движението да спазват безопасна дистанция спрямо колоездача, както и да го виждат дори и в слепи ъгли.

В допълнение приложение на телефона използва GPS, за да записва маршрутите, през които колоездачът минава често. Приложението предлага опцията тези маршрути да бъдат изпратени на градската управа с предложение да бъдат направени вело алеи.

Умното колело на Samsung дебютира пред публика на Milan Design Week. Към момента няма информация дали компанията ще започне да го произвежда. Може да видите повече в следното видео: