Brazuca – топката на Мондиал 2014

0
Adidas Brazuca
Снимка/Adidas

От 1970 г. насам Adidas създава нова официална топка специално за всяко Световно първенство по футбол. Всяка една от тези топки е създадена от материали и технологии, които са иновативни и напреднали за своето време.

Топката за Световното първенство в Бразилия, наречена Brazuca, е създадена да има по-точна и повтаряща се траектория и след удар да възвърне формата си по-бързо от топките на предишните световни първенства по футбол. Brazuca също така е устойчива на влага и остава в една форма и тежест дори и при най-лошите условия.

Като всяка стандартна топка Brazuca се състои от две части – външна част и плондер. Топката има два слоя от композитни материали и два различни вида пяна под повърхностния слой от полиуретан, който наподобява кожа.

По-дебелият слой пяна, затворен между двата слоя композити, дава на топката желаната мекота при удар с крак или глава. Двата слоя помагат на топката веднага да възвърне формата си след удар. Слоят от синтактична пяна, разположен между слой от композит и полиуретановия слой, също е направен от еластичен материал за допълнителна мекота и гъвкавост. Композитните слоеве поемат по-голяма част от налягането, когато топката е напомпана, и поддържат слоевете от пяна гъвкави.

Снимка/Вашад Шунмугасами
Снимка/Вашад Шунмугасами

Футболните топки от предишните години са създадени от панели, които са зашити помежду си, докато при Brazuca полиуретановите панели са съединени безшевно, чрез термична обработка. Само 6 панела са използвани за създаване на топката в сравнение с 8 панела, използвани при топката Jabulani от Световната купа по футбол 2010 г., и 32 панела, използвани при почти всички предишни модели футболни топки. Повърхностният слой на топката също има фина текстура, благодарение на която траекторията на топката остава стабилна.

Във видеото по-долу може да видите процеса на създаване на Brazuca.