Технологията на гол-линията дебютира официално в Бразилия

0
Технология на гол-линията

Мачът между Бразилия и Хъравтия на откриването на Световното първенство по футбол 2014 е първият мач, на който официално се използва технологията на гол-линията, разработена да показва точно и безспорно дали топката е пресякла гол линията или не.

Технологията, наречена GoalControl-4D, използва 14 високоскоростни камери, които са монтирани на покрива на стадиона и отстрани на терена и следят всяко движение на топката по терена или във въздуха. Камерите снимат със скорост 500 кадъра в секунда, за да могат да създадат триизмерна позиция на топката. Те са свързани с компютри, които правят анализ на заснетото, за да определят точно позицията на топката в даден момент. Специален софтуер се използва, за да филтрира футболистите и съдията. Благодарение на информацията от камерите, системата следи разположението на топката по трите оси x, y и z и показва триизмерната позиция на топката на игрището. Когато топката е преминала гол линията, съдията получава информацията на часовника си под формата на вибрация и присветкваща дума „гол“ или „няма гол“, ако топката не е преминала линията. Според немската компания GoalControl, която е собственик на GoalControl-4D и я инсталира на стадионите за Мондиал 2014, технологията е точна до 0,5 см.

От миналото Световно първенство до сега технологията е тествана на по-малки турнири и събития от футболния свят. От ФИФА формално одобриха технологията през миналата година.

Както казва ФИФА на интернет страницата си:

[pull_quote_center]това е техническо средство за незабавно определяне на това дали цялата топка е преминала гол линията или не, нито повече, нито по-малко.[/pull_quote_center]

[pull_quote_center]Технологията на гол-линията ще бъде от изключителна помощ[/pull_quote_center] заяви шефът на съдиите Масимо Бусака. [pull_quote_center]Трябва да помним, че технологията показва само дали има, или няма гол – никакви други ситуации[/pull_quote_center] каза още бившият рефер.

Новата технология е изобретена, за да се избегнат инциденти като този на мача между Англия и Германия на миналото Световно първенство по футбол. По време на 37 минута, след удар на полузащитника на Англия Франк Лампард, топката се удари в напречната греда, попадна зад гол линията, след което рикошира обратно и излезе извън линията. Съдията отсъди, че топката не е пресякла гол линията, дори и камерите, които са монтирани на гол линията, да показваха обратното.

След грешката, президентът на ФИФА Сеп Блатер, се извини и добави, че отново ще бъде разгледан въпросът за технологията на гол-линията.

Под натиска на ФИФА след Световната купа 2010 Бордът на Международната футболна асоциация (ИФАБ) промени мнението си и очерта нови правила, които всяка технология за гол-линията трябва да спазва:[quote_box_center]

  • Технологията на гол линията се използва само за гол линията и само, за да определи дали е отбелязан гол
  • Системата трябва да бъде точна
  • Индикацията дали има гол трябва да бъде незабавна и потвърдена в рамките на една секунда
  • Индикацията дали е отбелязан гол ще бъде съобщена само на съдиите (чрез часовника на съдията, посредством вибрация и визуален сигнал)

[/quote_box_center]

До момента от ФИФА са одобрили две компании да инсталират техните технологии за гол-линията в различни стадиони в Бразилия и Европа. Едната е британската компания Hawk-Eye, която е добре позната със своята технология Ястребово око, използвана в тениса, крикета и снукъра. Работи чрез система от бързо скоростни камери, които следят топката и триангулират позицията й. Докато технологията на Hawk-Eye е вече инсталирана по европейски стадиони, технологията на конкурента, германската комапния GoalControl, е инсталирана на стадионите на Световното първенство по футбол в Бразилия. Цената за инсталиране на технологията за гол-линията на GoalControl е между 200 000 и 300 000 евро за стадион.

На 15 юни в мача между Франция и Хондурас беше и официално присъден гол за Франция, след като технологията отчете, че топката е преминала гол линията на Хондурас. За да няма съмнение в технологията, няколкократно бе показано анимирано повторение на позицията на топката по големите екрани на стадиона и по телевизионните екрани.

Технологията на гол-линията ще се прилага и на Евро 2016, обяви президентът на ФИФА Сеп Блатер.